%27BLUP%2Dmethode+varkensfokkerij+verdwijnt%27
© Guus Queisen

'BLUP-methode varkensfokkerij verdwijnt'

De nu gehanteerde BLUP-methode, die bepalend is voor de vruchtbaarheidsindex van de zeug en beer, is binnen 10 jaar geheel vervangen door genomic selection. Dat zegt technisch directeur Hans Olijslagers van Pigture Group.

Met genomic selection kan op basis van DNA veel nauwkeuriger en sneller worden gefokt. De hiermee gepaard gaande investeringen kunnen slechts enkele wereldmarktspelers, waaronder Topigs, onderdeel van Pigture Group, ophoesten, zegt Olijslagers.

'Binnen 10 jaar worden gelten en beren, naast hun exterieur, alleen nog gekozen op basis van genomic selection. De BLUP-methode is dan geschiedenis', geeft hij aan.

Vruchtbaarheidsindex

Bij de BLUP-methode wordt op basis van diverse kenmerken van elke beer en/of zeug de vruchtbaarheidsindex bepaald. Met genomic selection is het mogelijk om direct in beeld te krijgen wat de erfelijke aanleg is voor een bepaald kenmerk.

Topigs is momenteel goed voor de wereldwijde jaarlijkse afzet van ruim 1,1 miljoen gelten en 7 miljoen doses sperma. Goed voor een tweede plaats mondiaal op het vlak van varkensgenetica. Olijslagers zegt de afzet in 2018 ten opzichte van 2008 te willen verdubbelen.

'Kunnen we deze ontwikkeling doortrekken dan is 2018 goed voor de afzet van 2 miljoen gelten en 10 miljoen doses sperma. Deze groei willen we gelijkelijk realiseren in Europa, Azië en Amerika', stelt de Pigture Group-topman.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

\'BLUP-methode varkensfokkerij verdwijnt\'
Jan van Vugt overleden Vandaag, 09:25

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer