Biologische gewasbescherming stengelrot

Bacteriën zijn te gebruiken als biologisch gewasbeschermingsmiddel tegen stengelrot bij de pindaplant. Dat meldt Cuong Le, onderzoeker van Wageningen UR.

De huidige methode om stengelrot tegen te gaan, is het gebruik van fungiciden. Dit kan echter leiden tot fungicide-resistentie, waardoor chemische bestrijding van de schimmel beperkt is.

Le ging op zoek naar een biologisch gewasbeschermingsmiddel en onderzocht de effectiviteit van bodembacteriën op het tegengaan van stengelrot. Hij bestudeerde 3 families van bacteriën: Pseudomonas, Chryseobacterium en Bacillus.

Remmende werking

De resultaten van lab- en kasexperimenten tonen dat in het bijzonder Pseudomonas en Bacillus een positieve invloed hebben op de groei van de pindaplant. In het veld hebben Bacillus en Chryseobacterium een remmende werking op stengelrot, concludeert Le.

Hij noemt vervolgstudies, om de effectiviteit te onderzoeken van combinaties van bacteriën, interessant. Het gaat daarbij om de types die de plantengroei bevorderen en bacteriën met een schimmel remmende werking, geeft LE in zijn www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/N_Pinda_.htmonderzoek aan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer