Betere identificatie E.coli-stammen op voedsel

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) liet onderzoeken welke E. coli-typen in ernstige mate ziekteverwekkend kunnen zijn. Dat maakt betere identificatie op voedsel mogelijk.

Van de E. coli-bacterie (Escherichia coli) bestaan veel varianten. De meeste varianten van deze bacterie zijn onschadelijk. De nu gebruikelijke typering geeft niet altijd uitsluitsel of een stam ziekteverwekkend is of niet, stelt de nVWA.

Met deze typering is echter niet in alle gevallen te voorspellen of een stam schadelijk is of ongevaarlijk. Dit hangt vooral af van de vraag of die stam de gifstof shigatoxine kan produceren. Met de nieuwe identificatiemethode zijn gerichte maatregelen te nemen als zo’n stam op een voedingsmiddel voorkomt.

Voorlopig karakter

Het nVWA-advies over mogelijke maatregelen heeft een voorlopig karakter. De autoriteit gaat binnenkort met het bedrijfsleven in gesprek over de uitkomsten.

De E.coli-bacterie is een normale bewoner van het maagdarmkanaal. Hij hindert de groei van andere soorten bacteriën die wel ziekte kunnen veroorzaken. Specifieke varianten van E. coli, zoals EHEC, kunnen wel ernstige ziekte veroorzaken.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer