De ironie van vettax

De overheid zou beter kunstmatige toevoegingsmiddelen in voedsel aan banden kunnen leggen dan belasting op ongezonde voeding te heffen. Jeroen Kloos verwacht dat het beter is voor boer en consument.

De Raad van de Volksgezondheid en Zorg heeft haar advies uitgebracht over de preventie van welvaartsziekten. Dat zijn gezondheidsschades door leefgewoonten die samenhangen met de onze moderne welvaart. Volgens de Raad komt de preventie er bekaaid van af in verhouding met de last die door die ziekten wordt veroorzaakt.

Betere leefgewoonten zouden niet alleen de levensverwachting, maar ook het aantal gezonde jaren zonder chronische ziekten of beperkingen kunnen vergroten. Preventie is dan ook volgens die Raad een van de wezenlijke oplossingen voor de stijgende zorguitgaven en de knelpunten op de arbeidsmarkt die samenhangen met die welvaartsziekten.

Ziektebeelden

Een aantal uitdagingen worden genoemd. Ons land scoort ongunstig op het gebied van roken – vooral bij vrouwen – en meer dan 10% van de bevolking heeft ernstig overgewicht. Ziektebeelden die er uitspringen zijn longkanker, COPD (ernstige longaandoening) en diabetes. De Raad concludeert dat de toegankelijkheid tot de curatieve zorg in de praktijk eerder een rem dan een stimulans is voor preventie.

Allereerst moet daarom de scheve verhouding tussen preventie en curatieve zorg, rechter getrokken worden. Om dit te realiseren kan er al op korte termijn een preventiefonds worden opgericht. De Raad adviseert dat fonds deels te vullen uit de gezondheidspremies, ook gemeentes moeten bijdragen want er wordt gestreefd naar ontlasting van de eerstelijns zorg, en de overheid kan bijdragen met logische fiscale regels.

• Klik voor het complete betoog op bijgesloten pdf

Jeroen Kloos Secretaris Vakgroep Akkerbouw

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer