KNMvD: verbod onbedwelmde slacht

De Eerste Kamer stemt dinsdag over het verbod op onverdoofde rituele slacht. Dierenartsen, verenigd in de KNMvD, vragen de politici dit wetsvoorstel te bekrachtigen.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) wijst de Eerste Kamerleden op hun bezwaren tegen deze vorm van slacht. 'Kamerleden dienen zich te realiseren dat onomstotelijk en wetenschappelijk is aangetoond dat dierenwelzijn bij onbedwelmd slachten in grotere mate wordt aangetast dan bij reguliere slacht', stelt KNMvD-voorzitter Ludo Hellebrekers

'Dit is beschreven in de wetenschap, zoals bijeen gebracht door de Europese Unie, en is verwoord in het Diarel-rapport', vult hij aan. Daarin staat dat het proces van bewustzijnsverlies na de halssnede bij dieren minutenlang duurt. Tot zelfs 4 minuten bij runderen.

Zenuwen

Het halsgebied bij dieren is rijkelijk voorzien van zenuwen en zenuwuiteinden, geeft de KNMvD aan. Daardoor leidt de halssnede onvermijdelijk tot pijnsensatie. 'Het is mogelijk dat het moment van de halssnede zelf niet direct tot een pijnreactie leidt, maar die zal zeker binnen enkele seconden intreden', weet Hellebrekers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer