Zwarte lijst rond voerspoorconvenant

Nevedi presenteerde vandaag de lijst met bedrijven die wel en die nog niet aan het convenant en aanvullende afspraken hebben getekend in het kader van het voerspoor. 10 leden blijven nog in gebreke.

De Nederlandse Diervoederindustrie(Nevedi) kondigde half oktober af dat alle mengvoer voor melkvee per 1 november 2011 10% minder fosfor bevat. Nevedi moet samen met de melkveehouders zorgen voor 10 miljoen kilo minder fosfaatoverschot via het voerspoor.

In april tekenden Nevedi en LTO hiervoor een convenant. Onlangs spraken de leden van Nevedi in een addendum af ook generiek 10% minder fosfor in alle mengvoeders voor melkvee te stoppen.

Enkele achterblijvers

Naar schatting zo’n 90% van de mengvoerindustrie houdt zich aan de gemaakte afspraken en heeft hier ook voor getekend. Op de lijst staan 5 bedrijven die nog niet het convenant tekenden en 10 nog niet het addendum (zie bijgesloten pdf met de lijst). Het gaat met name om kleine spelers die nog niet hun handtekening zetten. Nevedi en LTO gaan er vanuit dat het niet om onwil gaat, maar om nalatigheid. Nevedi heeft de bedrijven al gevraagd hun verplichting na te komen. LTO doet dat binnenkort ook nogmaals.

Belangrijk te vermelden is dat niet alle bedrijven met een kruis achter hun naam in gebreke bleven. Producenten van biologisch mengvoer voor melkvee zijn vrijgesteld. Een paar andere bedrijven die wel aangemerkt staan, verkopen niet meer mengvoer voor melkvee. Omdat zij wel andere producten voor melkvee verkopen staan zij op deze lijst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
Meer weer