10%25+Minder+fosfor+in+alle+mengvoer
© Brameco Zon

10% Minder fosfor in alle mengvoer

Het fosforgehalte in mengvoer voor de rundveehouderij daalt minstens 10%. Die aanvullende maatregel op het voerspoor-convenant ondertekenden Nevedi en LTO vandaag. De afspraak geldt per 1 november 2011 voor alle mengvoerproducenten.

LTO en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) spraken eerder dit jaar af dat de verlaging van de fosfaat-productie uit de rundveehouderij op vrijwillige basis kon gebeuren. De Nederlandse fosfaat-productie daalde in 2010 echter niet tot onder het toegestane plafon van 173 miljoen kilo.

Het steeg juist door tot 179 miljoen kilo. Een groot deel daarvan komt op het conto van de rundveesector. Daarom voert die sector nu in samenspraak met LTO alsnog een generiek korting van 10% fosfor in. Met de aangescherpte maatregelen moet de stijgende fosfaatproductie worden ingedamd en het voerspoor-convenant meer kans van slagen krijgen.

Maximum

De toevoeging houdt in dat alle producenten voor hun gehele assortiment rundveemengvoeders een maximum fosforgehalte hanteren. Dat maximum is óf een bruto P-gehalte van 4,5 gram per kilogram óf een maximaal fosfor - ruw eiwitverhouding van 2,5% voor de totale productie van rundvee-mengvoeders.

Het achterliggende doel van het voerspoor-convenant is om in zowel de rundvee- als de varkenssector de fosfaatuitstoot met in totaal 20 miljoen kilogram fosfaat terug te dringen. Daarmee wordt niet alleen voldaan aan de derogatienorm, maar kan ook invoering van dierrechten worden voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer