ICT%2Dproject+Waterschappen+mislukt
© Waterschap Brabantse Delta

ICT-project Waterschappen mislukt

Een mislukt automatiseringsproject kan de waterschappen 25 miljoen euro kosten. Dat meldt de Volkskrant vandaag op haar website.

Begin 2007 gunde de koepel van waterschappen, het Waterschapshuis, aan ICT-bedrijf Logica de opdracht een geautomatiseerd systeem te ontwikkelen voor de inning van de waterschapsbelasting. Ook moest er een gezamenlijke database komen. Logica zou per 1 januari 2009 het systeem opleveren, maar dat is tot vandaag nog niet gebeurt.
Nu blijkt dat alle 26 waterschappen van Nederland hebben besloten de banden met het Logica te verbreken. Het bestuur van het Waterschapshuis heeft in augustus een strikt vertrouwelijk feitenrelaas opgesteld. Daaruit blijkt dat het project deerlijk in het slop is geraakt.

Oorlog

Wat vooral blijkt, is dat de koepel van de waterschappen en Logica bijna vier jaar op voet van oorlog hebben geleefd met elkaar. De emoties richten zich tegen Logica, dat door de Waterschappen als een geldbeluste leverancier wordt beschouwd. Maar ook bestuur en directie van de eigen organisatie het Waterschapshuis liggen onder vuur. Die zouden de waterschappen lange tijd op afstand hebben gehouden, zodat ze de ernst van de situatie niet konden bevroeden.

Tot nu toe hebben de waterschappen 11 miljoen betaald aan Logica. Als onderhandelingen of juridische procedures slecht voor hen aflopen, lopen de kosten op tot bijna 25 miljoen, meldt het feitenrelaas. Het zou voor een klein waterschap als Veluwe op een verliespost van 770 duizend euro uitdraaien.

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer