RvS: burger stemt voor waterschap

Burgers moeten in 2012 nog kunnen stemmen voor de waterschapsbesturen. Het kabinet wil in 2014 de gemeenteraden de waterschapsbesturen laten kiezen, maar de Raad van State adviseert daar vanaf te zien.

Dat blijkt uit het advies van de Raad van State (RvS), dat gisteren naar buiten is gekomen. Het kabinet wil af van de verkiezingen door burgers, omdat deze bij de laatste verkiezingen niet erg bleken te leven. Maar de Raad van State vindt dat dit geen voldoende reden is om naar een andere kiesstelsel over te gaan. Daarvoor zou eerst een grondige analyse van de waterschapsverkiezingen nodig zijn.

Grondwet

Door de burgers in ieder geval nog in 2012 de besturen te laten kiezen, is er nog tijd om verder na te denken over de vraag of het gezien de uitvoerende taken van de waterschappen wel nodig is de besturen te laten kiezen. De raad wijst erop dat dit niet noodzakelijk voortvloeit uit de grondwet.

Staatssecretaris Joop Atsma (I&M) stuurde vrijdag het wetsvoorstel dat de nieuwe opzet van de waterschapsverkiezingen regelt naar de Tweede Kamer.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer