PVV wil onderzoek naar rijopleiding Polen

PVV-Kamerlid Leon de Jong wil dat minister Melanie Schultz van Haegen van I&M onderzoek laat doen naar de kwaliteit van rijopleidingen voor automobilisten in andere EU-landen, bijvoorbeeld Polen.

'Als uit dat onderzoek blijkt dat het opleidingsniveau vergeleken met Nederland onvoldoende is, erken het dan niet of zorg ervoor dat mensen uit die landen verplicht een rijvaardigheidstest afleggen', zegt De Jong.

In het belang van de verkeersveiligheid vindt het Kamerlid dat er wat moet gebeuren met groepen die volgens de statistieken vaker zijn betrokken bij ongelukken. Poolse, Roemeense en Bulgaarse weggebruikers zijn zulke groepen, stelt hij. 'Bij 16% van alle ongelukken met Poolse automobilisten is er alcohol in het spel, terwijl dat bij het algemene beeld 2,4% is.'

Alcoholslot

De Jong wil dat het alcoholslot ook kan worden gebruikt voor mensen die hier tijdelijk wonen en werken. Hij pleit verder voor strikter toezicht door de Inspectie Verkeer en Waterstaat op het internationaal vrachtvervoer op de Nederlandse wegen.

De PVV'er vindt dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs worden benadeeld, omdat zij wel veelvuldig worden gecontroleerd en dus veel meer stilstaan. 'Buitenlandse collega's werken ook onder totaal andere cao's. Wij hebben daar grote zorgen om. We horen zelfs dat chauffeurs hierdoor hun baan kwijtraken.'

ANP

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer