Eigen GLB-lijst voor akkerbouw

Om na 2013 in aanmerking te komen voor de extra hectaretoeslag komt de LTO-vakgroep akkerbouw met een eigen GLB-lijst om te voldoen aan de vergroeningsvoorwaarden.

Volgens het voorstel voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de EU moeten akkerbouwers voor de vergroeningstoeslag 7 % van hun land inrichten als ecologische focusgebieden. Voor Nederland zal het dan voornamelijk gaan om braak of het inzaaien van akkerranden.

De LTO-vakgroep akkerbouw heeft grote moeite met deze voorwaarde. ‘Als we 7 % van ons areaal ecologisch moeten inrichten dan raken we 35.000 hectare waardevolle productiegrond kwijt. Dat rijmt ook niet met de toenemende behoefte aan voedselzekerheid’, vindt vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra.

Alternatieven

Om te kunnen voldoen aan de vergroeningseisen van de EU stelt Haanstra voor om als Nederlandse akkerbouwsector te komen met een lijst met alternatieven. ‘Het is belangrijk dat we als sector op een flexibele manier kunnen vergroenen om in aanmerking te komen voor de extra toeslag.’

De lijst met alternatieven moet de vakgroep akkerbouw binnen LTO nog afstemmen. Daarna gaat een voorstel naar EL&I-staatssecretaris Henk Bleker die de lijst kan gebruiken voor zijn onderhandelingen in Brussel. Bleker gaf eerder al aan dat hij het vergroeningsvoorstel voor het nieuwe GLB-beleid veel te star vindt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer