Bleker+steunt+uitstel+kooiverbod
© Nieuwe Oogst

Bleker steunt uitstel kooiverbod

Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om het kooiverbod voor leghennen met een half jaar uit te stellen. Dat zei staatssecretaris Bleker vandaag in de Tweede Kamer.

De kooi-eieren mogen echter niet het land van herkomst verlaten en moeten op het pluimveebedrijf worden voorzien van een duidelijk kenmerk. Daarmee moet voorkomen worden dat kooi-eieren worden geëxporteerd. Ook eierpoeder mag niet de grens over. Producten die gemaakt zijn met kooi-eieren kunnen wel vrij verhandeld worden. Volgens Bleker is controle daarop bijna onmogelijk.

Vanaf 1 januari 2012 mogen er in Europa geen leghennen worden gehouden in legbatterijen. Landen, zoals Polen, Italië en Spanje, die dat nog niet voor elkaar hebben, krijgen van de Europese Commissie tot 31 juli 2012 de tijd om dat alsnog te doen.

15 miljoen kippen

Verschillende partijen als de VVD, SP, SPG en PvdD hebben grote bedenkingen bij het verlenen van uitstel. 'Elk lidstaat weet sinds 1999 dat dit verbod eraan komt', stelde SGP Tweede Kamerlid Dijkgraaf. 'Ik heb het gevoel dat we gechanteerd worden.' De Tweede Kamer stemde dan ook in met een motie dat kooi-eieren Nederland na 1 januari 2012 niet meer in mogen komen.

'Het alternatief is de 15 miljoen kippen die nu nog in kooien zitten in Europa, voortijdig naar het slachthuis te sturen', zo verdedigde Bleker de steun van de regering aan het verbod.

In Nederland zijn nog tussen 5 en 10 bedrijven die door vergunningsperikelen niet voor 1 januari 2012 hun huisvesting op orde hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer