Derde landbouwgrond heeft drainage

Van de Nederlandse landbouwgrond was in 2010 33% gedraineerd, tegen 14% in 2003. De uitbreiding van de drainage vond vooral plaats in de zeekleigebieden, meldt het CBS.

Het combineren van beregenen en draineren komt vooral veel voor in Flevoland, de Wieringermeerpolder en op Goeree-Overflakkee. De uitbreiding vond vooral plaats in de kleigebieden. Dat is volgens het CBS niet verwonderlijk. Kleigrond houdt water beter vast dan zand, waardoor de natuurlijke afwatering minder is.

Forse uitbreidingen waren er in de zeekleigebieden in Groningen en Friesland, langs de Waddenzee en het IJsselmeer. Maar ook in Flevoland, de Kop van Noord-Holland en in het zuidwesten van Nederland. Verder waren er in de veengebieden van Friesland en de zandgebieden van Drenthe flinke uitbreidingen.

Omgekeerde drainage

Drainagebuizen worden ook gebruikt voor omgekeerde drainage. Ze voeren bij droogte water aan als aanvulling op of vervanging van beregening. Het totale areaal landbouwgrond met een volledig functionerende drainage nam tussen 2003-2010 met 350.000 hectare toe. Dat is een stijging van 130%.

De grootste uitbreidingen waren te vinden bij de graasdierbedrijven (+180%) en akkerbouwbedrijven (+140%. Van de provincies had Friesland met 70.000 hectare (+265%) de grootste toename. Met 650 hectare (+24%) noteerde Utrecht de kleinste stijging, blijkt uit www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/landbouw/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-drainage-2010.htm?RefererType=RSSItem&RSSFeedTitle=LandbouwCBS-cijfers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer