Maatregelen+tegen+Q%2Dkoorts+versoepeld
© Nieuwe Oogst

Maatregelen tegen Q-koorts versoepeld

De versoepeling van maatregelen tegen Q-koorts die staatssecretaris Henk Bleker van EL&I en minister Edith Schippers (VWS) op 15 september aankondigden, wordt morgen van kracht.

Dat schrijven beide bewindslieden vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zij baseren hun besluit op een advies van het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg zoönosen, het deskundigenadvies en op het feit dat alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven hebben voldaan aan de vaccinatieplicht.

Uitbreidingsverbod

Zo wordt het landelijke uitbreidingsverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven ingetrokken, moet er apart gelammerd worden en wordt de kaart met gebieden van 5 kilometer rondom besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven vervangen door een kaart waarop alleen de bedrijfslocaties staan.

Ook de mestmaatregelen voor besmette en niet-besmette bedrijven worden versoepeld. Het algehele bezoekersverbod voor besmette bedrijven wordt omgezet in een bezoekersverbod voor de stallen waar geiten of schapen worden gehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer