Bleker: GLB-plannen niet te vernieuwend

De voorstellen van de Europese Commissie voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn een stap in de goede richting. Maar het kan volgens EL&I-staatssecretaris Henk Bleker beter.

Ze moeten meer gericht zijn op innovatie, ondernemerschap en vergroening. 'De voorstellen van de Europese Commissie vind ik niet krachtig genoeg. Het is nú de tijd om het geld op een eerlijke manier in te zetten.'

Nederland wordt in zijn ogen onevenredig gekort bij de herverdeling van het budget over alle lidstaten. 'Het wordt dus nog stevig onderhandelen de komende tijd.' Bleker wil boeren belonen voor maatschappelijke prestaties die zij leveren. Dat kan bijvoorbeeld agrarisch natuurbeheer zijn of investeringen in duurzame stallen.

Vergroening productie

De Europese Commissie stelt voor 30% van de toekomstige betalingen aan boeren te koppelen aan eisen voor vergroening van de productie. Dat vindt Bleker positief, maar hij is teleurgesteld over de concrete invulling die de Europese Commissie kiest.

Zo levert een verplichte wisseling van de teelt van gewassen op het land geen voordeel op voor de biodiversiteit, maar wel veel administratieve lasten. Dat geldt ook het verbod om grasland te vernieuwen. 'Door te kiezen voor verplichte maatregelen voor elk bedrijf in alle Europese Unie-lidstaten schiet de commissie zijn doel voorbij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer