Uitbuiting in 2012 harder aangepakt

Uitbuiting van werknemers wordt in 2012 fors aangepakt door de Inspectie SZW. Daarbij worden inkomsten afgenomen die door frauduleus handelen zijn verkregen.

Dit staat in het Jaarplan 2012 van de Inspectie SZW (in oprichting) dat minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

In de inspectie gaan volgend jaar 3 diensten op: de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Ongezond

Bij uitbuiting gaat het om een stapeling van ernstige overtredingen, zoals ongezond en onveilig laten werken, betaling onder het minimumloon, zwart betalen en het inhouden van identiteitspapieren.

Het ministerie belooft 'extra aandacht voor de aanpak van ‘faciliteerders’ van deze vorm van georganiseerde criminaliteit'. Deze groep vormt de schakel tussen de illegale en legale wereld. Het gaat hier onder meer om boekhouders die geld witwassen, stromannen, tussenpersonen en bemiddelingsbureaus voor het vinden van werk.

Illegaal

De controles op illegaal werk vinden plaats in een aantal sectoren: de land- en tuinbouw, bouw, schoonmaak, uitzendbranche, horeca, detailhandel en autobedrijven. Dat zijn de branches met de hoogste risico’s en de grootste kans op overtredingen, zegt het ministerie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer