'Roemeense blokkade tulpen lijkt chantage'

De Roemeense blokkade van Nederlandse tulpen afgelopen weekend lijkt verdacht veel op chantage. Dat vinden CDA-Europarlementariërs Esther de Lange en Wim van de Camp.

%27Roemeense+blokkade+tulpen+lijkt+chantage%27
© Koos van der Spek

Het tulpen-incident heeft volgens beide politici te maken op de vorige week bekend gemaakte intentie van de Nederlandse overheid om haar veto uit te spreken tegen toetreding van Roemenië tot de Schengenzone. De Lange en Van de Camp hebben Eurocommissaris Michel Barnier (Interne markt en diensten) om opheldering gevraagd.

De Lange zegt dat de Roemenen de tulpen niet toelaten in verband met een daarin aanwezige bacterie. Daarvoor wil de Euro-politica bewijs zien. 'Als het bestaan van de bacterie vaststaat dan staan de Roemenen natuurlijk in hun recht, maar gezien de situatie lijkt het me uitermate verstandig dat de Europese Commissie de zaak met extra aandacht volgt.'

Ouderwets

'Het heeft er de schijn van dat de Roemeense autoriteiten de Nederlandse tulp heeft uitgekozen voor een stukje ouderwetse chantage,' zegt De Lange. 'De Europese interne markt is er juist voor opgericht om deze praktijken uit te bannen. Het is dan ook aan de Europese Commissie om de interne markt ook voor Nederlandse exporteurs te waarborgen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer