Natuurbeheer vraagt vooral doorzetters

Het valt niet mee om een stabiele markt op te bouwen voor agrarisch natuurbeheer met renderende vergoedingen en meerjarige zekerheid voor de ondernemer, die zijn bedrijfsvoering wil aanpassen op natuurbeheer.

Het is permanent roeien tegen de stroom in, zo typeert Nerus Sytema van BoerenNatuur het afgelopen decennium. BoerenNatuur viert komende week haar 10-jarig bestaan. In die tijd is er veel bereikt, met dank aan de doorzetters van het eerste uur. Die moesten niet alleen de politiek overtuigen, maar ook een deel van de eigen achterban.

In 10 jaar verandert er veel. Steeds meer ondernemers willen het werken in de natuur een extra dimensie geven. Zij hebben een passie die verder gaat dan alleen het naleven van regeltjes en voorwaarden.

De resultaten van agrarisch natuurbeheer zie je pas op de lange termijn. Daarom is continuïteit van het beheer een belangrijke voorwaarde. De jongste resultaten van het weidevogelbeheer geven dat aan.

Langetermijnbeheer vereist stabiel beleid. Daar zit in de praktijk de kwetsbaarheid. Er is veel bereikt, maar het had nog meer kunnen zijn. Het Nederlandse natuurbeleid is wispelturig, moeilijk voorspelbaar en bureaucratisch.

Het beleid gaat gebukt onder een voortdurende heroverweging en herijking. Zo’n 40% van het budget gaat op aan overhead, administratie en controle. Landbouw en het zwaar gesubsidieerde geïnstitutionaliseerde natuurbeheer zijn nog te vaak elkaars concurrent.

Op dit moment speelt de onzekerheid over het toekomstige beleid opnieuw een remmende rol. Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I geeft aan flink te moeten en te willen bezuinigen op het budget, maar hoe dat uitpakt, is voorlopig niet duidelijk. Prinsjesdag gaat niet tot dat detailniveau.

Het GLB-beleid biedt nieuwe kansen. Agrarisch natuurbeheer past bij het toekomstige landbouwbeleid waarin groene en blauwe diensten worden vergoed.

Het roeien tegen de stroom in zal nog wel even doorgaan, want op nationaal niveau valt aan de bezuinigingen niet te ontkomen en de concurrentie op het GLB-budget is groot.

Het verschil met 10 jaar geleden is dat er nu een beter gepositioneerde organisatie staat. Agrarisch natuurbeheer professionaliseert, maar het succes hangt wel af van goed georganiseerd collectief ondernemen. BoerenNatuur c.s. heeft nog een hele klus te klaren om dat beter te organiseren.

Berend Santema bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer