‘Nuloptie wild zwijn moet blijven’

De nuloptie voor wilde zwijnen moet blijven. LTO vakgroep Varkenshouderij houdt daaraan vast tot er sprake is van een effectieve beheersing van de wilde zwijnenpopulatie.

Grote zorg van de sector geldt de diergezondheid. Onder wilde varkenspopulaties waart het varkenspestvirus nog rond. De Nederlandse populatie wilde zwijnen staat in direct contact met die in België en Duitsland.

'Er is serieus sprake van insleeprisico', zegt Mark Tijssen van de LTO-vakgroep Varkenshouderij. Tijdens de herziening van het convenant Diergezondheidsfonds in 2009 is afgesproken dat het ministerie van EL&I zorg draagt voor het handhaven van de nulstand, maar dat is niet het geval.

Onverteerbaar

'Zolang er geen sprake is van effectieve handhaving, kan er ook geen sprake zijn van uitbreiding van het aantal leefgebieden', vindt Tijssen.

De veterinaire en economische risico’s van een varkenspestuitbraak liggen bij de varkenshouder. Onverteerbaar, noemt Tijssen dat. ,Willen we een ander wilde zwijnenbeleid, dan ook meer dan nu gedeelde verantwoordelijkheid.'

• Meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, edities Noord en Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer