Omzet+sierteelt+op+veilingen+daalt
© Nieuwe Oogst

Omzet sierteelt op veilingen daalt

De sierteeltsector heeft over het algemeen een matige zomer achter de rug. Dat blijkt uit de omzetcijfers van de vereniging van bloemenveilingen VBN over de eerste zeven maanden van het jaar.

Per saldo werd de maand juli afgesloten met een kleinere omzet (-3,9%) dan in de vergelijkbare maand van 2010. Het aanvoervolume viel 3,7% hoger uit tegen een middenprijs van 31,5 cent, een daling van 7,1%ten opzichte van een jaar geleden. De export naar Zuid-Europa staat onder druk. Duitsland maakte pas op de plaats, maar Rusland groeide bovengemiddeld.

Roos had te kampen met een forse aanvoerstijging (+9,7%). Vooral import was hiervoor verantwoordelijk. Rozenprijzen stonden daardoor onder druk. De groei van het aanbod bij Pluischrysanten (19%) en Gerbera (16%) werd met dubbele cijfers geschreven, maar de prijzen daalden met respectievelijk de helft en een kwart.

Kamerplanten

De kamerplanten behaalden een exact gelijke middenprijs van bijna € 1,60. De maandomzet van de kamerplanten daalde daarbij met 2,5% bij een 1,9% lagere aanvoer.

Tuinhortensia voerde in augustus inmiddels de lijst bij tuinplanten aan. Bij 11,6% minder stuks noteerde deze tuinplant een middenprijs van € 3,365. Dit was bijna een kwartje meer dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer