IRS vindt meer gele vlekjes

Bij de bietenkliniek van het IRS komen dit jaar weer veel monsters binnen waarbij de diagnose ‘gele vlekjes’ wordt gesteld.

De monsters met aantastingen komen volgens het IRS uit het hele land, variërend van Noord-Friesland, Flevoland tot aan de zandgronden in Limburg en Brabant. De meeste meldingen komen uit het noordoostelijk zandgebied in Drenthe en Overijssel. Daar werden de gele vlekjes ook voor het eerst waargenomen in 2007.

De aantasting begint met kleine gele vlekjes verspreid over het blad. Als de aantasting doorzet, worden de vlekjes iets groter en nemen vooral toe in aantal. In de kern sterft het weefsel af tot een lichtbruine vlek. Dit kan tot afsterven van het volledige blad leiden.

Nieuwe bladeren

Nieuwe bladeren kunnen ook weer worden aangetast. Bij een zware aantasting kan de opbrengstschade aanzienlijk zijn. In voorgaande jaren bedroeg in IRS-proeven de opbrengstreductie 8,8% tot 18,8%.

Uit onderzoek in de afgelopen jaren bleek dat de fungiciden, die in de bietenteelt zijn toegelaten, geen of nauwelijks effect hebben. Het IRS onderzoekt momenteel wat de veroorzaker is van de gele vlekjes en wat de bestrijdingsmogelijkheden zijn.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer