Nominaties Gouden Greep

Nominaties Gouden Greep

De Gouden Greep is de prijs voor de beste journalistieke productie van het jaar in de land- en tuinbouwjournalistiek. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten.

De nominaties voor de Gouden Greep zijn vrijdag 15 oktober bekendgemaakt. Nieuwe Oogst is vijf keer genomineerd voor beste journalistieke mediaproductie in 2020. In totaal dingen elf nominaties mee voor deze prestigieuze prijs in de agrarische journalistiek. Ze zijn geselecteerd door een vakjury en de winnaar wordt op 15 november bekendgemaakt.

Dit zijn de 5 genomineerde producties van Nieuwe Oogst:Foto: Ruud Ploeg

Eindejaarsthema Boerin wordt baas op de boerderij
Het belang van vrouwen in de land- en tuinbouw kan niet worden overschat. Ze treden steeds vaker op de voorgrond. Een nieuwe generatie boerinnen en tuindersvrouwen is bezig aan een opmars en lijkt de toon te gaan zetten, zo blijkt ook uit onderzoek van Nieuwe Oogst. De redactie bracht dit onderwerp onder de aandacht via een speciaal eindejaarskatern, video’s, een documentaire en een podcast over bedrijfsopvolging.Foto: Léonie Vaarhorst

Paasthema Coronacrisis brengt boer, tuinder en consument dichter bij elkaar
Ondanks alle zorg om plotseling wegvallende afzet en prijsdalingen is niet alles slecht aan de coronacrisis. Ook niet voor boeren en tuinders. Mensen zijn zich meer dan ooit bewust van het belang van eigen voedselproductie. Is de crisis het begin van een nieuw tijdperk dat de agri- en foodsector daadwerkelijk voordelen biedt? Nieuwe Oogst vroeg het de ondernemers zelf.Illustratie: Tony Tati

Serie over de toekomst van de landbouw
De rol van boeren en tuinders in onze samenleving en het belang van een eigen voedselproductie staan ter discussie. In de serie ‘De toekomst van de landbouw’ diept Nieuwe Oogst het onderwerp uit. Hoe ziet de toekomstige landbouw eruit en welke plek hebben de boeren en tuinders in de veranderende samenleving? De serie is niet bedoeld om de toekomst te voorspellen, maar om denkrichtingen te bieden over hervormingen van de landbouw, de rol van voedsel, mondialisering, regionalisering, gezondheid en technologie.


Foto: Dirk Hol

Onderzoek naar het functioneren van duurzaamheidskeurmerk PlanetProof
Het onderzoek van Nieuwe Oogst naar het draagvlak voor het keurmerk On the way to PlanetProof en de berichtgeving daarover hebben de discussie op gang gebracht over de compensatie voor de kosten van de verduurzaming. Over het gebrek aan financiële waardering voor de inspanningen van gewastelers om duurzame producten te telen zijn naar aanleiding van deze berichtgeving door het CDA Kamervragen gesteld. Verder zijn het functioneren van PlanetProof en de rol van certificeringsorganisatie SMK ter discussie gesteld.  


Serie POAH!
In de videoserie staat elke aflevering één trekker centraal. Maar niet alleen de trekker, ook de boer met zijn mooie verhaal over de trekker is belangrijk voor de inhoud van het programma. De ene keer is het een melkveehouder met een nieuwe trekker uit Friesland, de andere keer een akkerbouwer met een oldtimer uit Gelderland. Het appelleert aan het karakteristieke boerenleven en daarmee het communitygevoel.