Lely investeert in grasverwerking en helpt Grassa stap verder
Lely investeert in het Nederlandse bedrijf Grassa dat door middel van grasverwerking hoogwaardige eiwitten produceert als extra verdienmodel voor boeren. Lely en Grassa tekenden hiervoor maandag een overeenkomst.
De financiering houdt in dat Lely een investeringsbedrag uitleent dat kan worden omgezet in een aandeelhouderschap. Hoeveel geld erin omgaat, hebben de partijen niet bekendgemaakt. Het geld wordt gebruikt om in de omgeving van het Gelderse Barneveld een grootschalige graspersinstallatie te plaatsen waar veertig melkveehouders gras voor leveren van ruim 100 hectare grasland. De melkveehouders kunnen via deze manier extra geld verdienen aan het produceren van plantaardig eiwit. Dit kan bovendien zorgen voor minder mestproductie en -transport.
Volgens CEO André van Troost stapt Lely in deze innovatie van Grassa omdat het bedrijf het belangrijk vindt om boeren te helpen om de milieu-impact van hun bedrijf verder te verbeteren en daarnaast hun verdienmodel te kunnen vergroten. 'Geld verdienen via grasverwerking zou een goede mogelijkheid kunnen zijn. We kunnen wel investeren in een nog grotere voerton of een nog snellere melkrobot, maar op dit moment zijn emissiereductie en een goed verdienmodel van essentieel belang voor de toekomst van de melkveehouderij en daarmee ook voor Lely als bedrijf. Wij hoeven daarin niet alles zelf te doen. Grassa is hiermee al heel ver en we kunnen als partijen veel van elkaar leren. Voor Lely is dit een mooie kans.'
Eigen innovaties
Het sluit volgens Van Troost bovendien aan bij innovaties waar Lely zelf ook aan werkt. 'Denk aan de Lely Sphere waarmee de stikstofemissie verminderd wordt in de stal of de Lely Orbiter, waarmee zuivel verwerkt wordt op het melkveebedrijf. Die techniek is er ook voor bedoeld om een extra verdienmodel voor boeren te creëren. Dat kan grasverwerking ook doen.'
Boeren die gras leveren aan Grassa, krijgen hiervoor betaald. In de buurt van Barneveld komt een productielocatie die veel meer gras kan verwerken dan in de proefopstelling. Volgens CEO Rieks Smook komt Grassa dan ook in een volgende fase terecht. 'We gaan nu van een start-up naar een scale-up. Boeren kunnen straks op de nieuwe locatie, die in het voorjaar van start zal gaan, zelf komen kijken. We hopen melkveehouders hiermee te overtuigen van onze techniek en de mogelijkheden voor boeren.'
Vraag uit hele land
Smook is daarover optimistisch gestemd: 'We krijgen nu al vragen van boeren uit het hele land of ze gras kunnen leveren. Dat doen we bewust nog niet. Voor een goed financieel model is het belangrijk dat het gras uit de regio komt om allerlei transportbewegingen te voorkomen.'
Eerder was er sprake van dat er twee productielocaties van Grassa zouden komen in de regio's Voorst (Gelderland) en Middenbeemster (Noord-Holland). Dat gaat definitief niet door, vanwege problemen met netcongestie. Grassa kon geen stroomaansluiting krijgen. Smook: 'Dat komt doordat we met onze installatie boven het normale agrarische verbruik uit komen, maar onder industrieel gebruik. Dat maakt het extra lastig, al is het voor veel bedrijven nu moeilijk om een aansluiting te krijgen. Wij zijn dan ook blij met onze nieuwe locatie, die naast een zonnepark ligt. We gebruiken dus ook nog eens groene stroom.'
Volledig potentieel
De bedrijven geven aan samen 'het volledige potentieel van gras' te willen benutten. In het proces van Grassa komt dat erop neer dat eiwitten die de koe zelf niet benut, uit het gras worden gehaald. Die worden als grassap ingezet voor verwerking tot hoogwaardige voeding voor dieren en in de toekomst waarschijnlijk ook voor mensen. Het kan als sojavervanger dienen. Smook: 'Wat veel mensen niet weten, maar boeren wel, is dat van grasland het meeste eiwit per hectare te halen is. Er is dus veel minder grond voor nodig. Wij zien dan ook enorme mogelijkheden voor uitbreiding van onze techniek, ook in het buitenland. We willen mensen van hun tunnelvisie afhelpen dat gras alleen geschikt zou zijn voor koeien. Er is veel meer uit te halen, een heel mooi plantaardig eiwit.'
Waar Grassa al jaren bezig is met de ontwikkeling, is het voor Lely een geheel nieuwe techniek. Van Troost: 'Voor ons voelt het nog als pionieren. Maar we zijn benieuwd naar de resultaten en de verdienmogelijkheden voor boeren. Uiteraard zien we er perspectief in en willen we er samen een groot succes van maken, anders zouden we deze investering niet doen. Naar dit soort oplossingen zullen we moeten kijken. Wij hebben zelf ook veel engineers in huis. We gaan kijken hoe we elkaar hierin kunnen ondersteunen.'
Behalve met Lely trok Grassa eerder ook al voerbedrijf Fransen Gerrits, Brightlands Venture Partners en Perspectieffonds Gelderland aan als investeerders.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-

Steyr 6185 CVT
2014, P.O.A.
-

Valtra Q285 trekker
Gebruikt, P.O.A.
-

Kuhn VARI MASTER 121 (BIE) #690785
Gebruikt, P.O.A.
-

Pottinger Europrofi1
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Gezocht; Allround bedrijfsleider Veen-natuurmelkveebedrijf
Stichting VIP Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Beleidsmedewerker Boomkwekerij
Royal Anthos - Hillegom
Weer
-
Woensdag13° / 10°10 %
-
Donderdag9° / 7°10 %
-
Vrijdag10° / 5°10 %
















