Limburgse veehouder haalt gelijk bij Raad van State; oude verguning blijft overeind
Pluimvee- en varkenshouderij Kempfarm in het Limburgse Leunen zal mogelijk een nieuwe natuurvergunning nodig hebben als het bedrijf zijn bedrijfsvoering in aangepaste wil doorzetten. Zolang hij niets wijzigt, behoudt hij de oude vergunning, inclusief vergunde ruimte, ondanks dat de stichting Gezond Leefmilieu Venray dit van tafel wilde hebben.

De rechtbank ging mee in het verhaal van Kempfarm dat een wijziging van het bedrijf een afname van stikstof zou opleveren ten opzichte van een eerder verleende natuurvergunning. Het aantal varkens bleef gelijk. Het aantal kippen verminderde en er kwam een betere chemische luchtwasser bij de mestverwerking van het bedrijf. Kortom, Kempfarm had geen nieuwe natuurvergunning nodig op grond van de toen geldende rechtspraak van de Raad van State.
Eén project
Volgens provincie Limburg is nog steeds geen nieuwe natuurvergunning nodig, omdat het gaat om een nauwelijks gewijzigde voortzetting van één-en-hetzelfde project. De recente uitspraak over intern salderen zou dat bevestigen.
De Raad van State denkt daar anders over, want door een nieuwe verdeling van de kippen over twee stallen met andere emissiepunten en een andere chemische luchtwasser is er wel sprake van een wijziging in vergelijking met de eerder vergunde situatie. Volgens de recente uitspraak moet dan de nieuwe bedrijfssituatie, inclusief de voortgezette oude, opnieuw worden beoordeeld om te zien of een natuurvergunning nodig is.
Die vergunning zou zomaar nodig kunnen zijn. Want de Raad van State constateert dat de provincie geen rekening heeft gehouden met emissies van de mestbassins van Kempfarm. Volgens de eigenaar veroorzaken die mestbassins helemaal geen emissies, want ze zijn luchtdicht afgesloten. Maar de Raad van State vindt dat de provincie toch had moeten kijken naar eventuele emissies.
Andere bezwaren afgewezen
De stichting voerde verder aan dat bij intern salderen niet moet worden uitgegaan van de eerder vergunde bedrijfssituatie, maar van de feitelijke. Enkele eerder vergunde stallen zouden niet zijn gerealiseerd en zouden dus niet meer mogen meetellen bij de toen vergunde stikstofrechten.
Volgens de Raad van State is dat niet juist. De zogeheten referentiesituatie bij de eerder verleende natuurvergunning is volgens de raad afhankelijk van wat is vergund en niet van wat is gerealiseerd.
De eigenaar van Kempfarm heeft zich intussen aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus). Hij hoopt de mestverwerkingstak van zijn bedrijf te kunnen voortzetten met 15 procent van zijn eerder vergunde stikstofruimte. Of dat gebeurd, hangt onder meer af van besluiten van de gemeente.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X950R (SOM) #694589
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (LIE) #688718
Gebruikt, € 3.950
-
Iseki Tractor, compact TU1700 (LIE) #694498
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (BRU) #692290
Gebruikt, € 3.950
Vacatures
Administratief medewerker akker-, land- of tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Zaterdag24° / 13°20 %
-
Zondag22° / 13°30 %
-
Maandag21° / 13°55 %