Roemenië domineert export granen, totaalcijfers EU vallen tegen

Roemenië heeft van de EU-landen in het commerciële jaar 2024-2025 het meeste maïs, tarwe en gerst geëxporteerd, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De grootste afnemer van Roemeens graan is Egypte.

Roemeni%C3%AB+domineert+export+granen%2C+totaalcijfers+EU+vallen+tegen
© Twan Wiermans

De totale export van tarwe is flink gedaald in de Europese Unie, van 31,5 miljoen ton naar slechts 20,6 miljoen ton in het afgelopen marktjaar. De gemiddelde prijs per kilogram is wel gelijk gebleven: 24 cent.

Frankrijk was in 2023-2024 nog dik de nummer één met ruim 9 miljoen ton. Het afgelopen jaar viel de oogst daar tegen door slechte weersomstandigheden in het voorjaar van 2024.

Roemenië heeft zo'n 5,5 miljoen ton aan tarwe geëxporteerd met een waarde van ruim 1,2 miljard euro. Dit komt neer op een gemiddelde prijs van 0,23 cent per kilogram. In het boekjaar 2023-2024 waren de cijfers een stuk hoger. De export bestond toen uit zo'n 6,4 miljoen ton tegen dezelfde gemiddelde prijs per kilo.

Duitsland eindigde op plek twee en Litouwen maakt het podium compleet voor tarwe dit marktjaar.


Gerst

Ook de exportcijfers van gerst zijn teruggelopen binnen de EU, van ruim 8,3 miljoen ton naar 7 miljoen ton. Dit product had een waarde van respectievelijk bijna 2.8 miljard euro en dit jaar ruim 2,1 miljard euro. Naast koploper Roemenië exporteren Frankrijk en Duitsland de meeste gerst.

Roemenië heeft het afgelopen commericiële jaar zo'n 2 miljard ton gerst verkocht aan buitenlandse partners, met een waarde van bijna 391 miljoen euro. Dit is meer dan het jaar ervoor, toen werd er 1,2 miljard ton geëxporteerd. De gemiddelde prijs die het Oosteuropese land kreeg was dit jaar iets lager dan vorig jaar, respectiefelijk 19 en 20 eurocent.


Maïs

Roemenië staat ook bovenaan bij exportcijfers van maïs, met 1,2 miljoen ton die een waarde van 304 miljoen euro vertegenwoordigd. De gemiddelde prijs per kilo was 25 cent. Andere grote exporteurs zijn Polen en Frankrijk. De export van de gehele EU is ook hier afgenomen vergeleken met vorig jaar: van 4,1 miljoen ton naar 2,5 miljoen ton.

De verwachtingen voor de oogsten van afgelopen voorjaar zijn hoog in Roemenië, ondanks droogte in het zuidwesten van het land. Boeren zonder irrigatiesysteem zullen minder opbrengst hebben, maar toch wordt de totale oogst van voorjaarsgewassen hoger geschat dan het jaar ervoor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    26° / 11°
    10 %
  • Zaterdag
    27° / 15°
    20 %
  • Zondag
    24° / 17°
    70 %
Meer weer