Nieuwe zaadbehandeling bieten biedt meerwaarde

De nieuwe zaadbehandeling Buteo Start heeft zeker meerwaarde, zegt onderzoeker Elma Raaijmakers van onderzoeksinstituut IRS. Ze hoopt dat het zaadbehandelingsmiddel beschikbaar komt vanaf de vroegbestelling van suikerbieten die eind augustus begint.

Nieuwe+zaadbehandeling+bieten+biedt+meerwaarde
© John Ramaker

De introductie van Buteo Start is een mooie opsteker voor de bietenteelt sinds het wegvallen van de neonicotinoïden, in de volksmond neonics genoemd. Het nieuwe insecticide in het pillenzaad heeft weliswaar niet de lange werkingsduur van Gaucho, maar neemt wel een groot probleem weg.

De werking van het nieuwe middel op basis van de werkzame stof flupyradifurone combineert de bestrijding van bodem- en bladinsecten. Groot voordeel daarbij is dat natuurlijke vijanden van de plaaginsecten gespaard blijven.

Het insecticide in de pil werkt vanaf het zaaien tot het vierbladstadium. Dat komt neer op zo'n vier tot zes weken. De neonics werkten een keer zo lang, dus tien tot twaalf weken. 'Buteo Start is een flinke vooruitgang. Door toepassing van dit middel wordt de schadedrempel van bladluizen minder vaak overschreden', zegt Raaijmakers tijdens een presentatie op de ‘Praktijkdag BIET kennis’ op WUR-proefboerderij ’t Kompas in het Drentse Valthermond.

Tot dit jaar waren telers aangewezen op Force (tefluthrin). Maar dat middel heeft geen werking tegen bladluizen en andere bladinsecten. Onderzoek heeft uitgewezen dat Buteo Start de populatie bietenvlieg halveert. Ook zwarte bonenluis en aardvlooien worden aangepakt.


Vergelingsvirus

De onderzoeker adviseert het middel zeker in gebieden waar vergelingsvirus de meeste problemen veroorzaakt, dus in het zuiden van het land en in Flevoland. Daarnaast op klei en zavel waar ondergrondse springstaarten, bietenkevertjes en miljoenpoten een probleem vormen.

Op zand kan het middel verder een redelijke bijdrage leveren tegen de larven van de kniptorren, ofwel de ritnaalden. Het effect op emelten is minimaal. Raaijmakers: 'Dat zijn zulke grote vreters, daar is geen middel tegen bestand. Het enige dat daar echt helpt, is later zaaien, zo rond eind april. Als de emelten verpoppen, is het probleem verholpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 12°
    5 %
  • Vrijdag
    26° / 12°
    5 %
  • Zaterdag
    27° / 15°
    20 %
Meer weer