Bedrijven met weidegang hebben hogere liquiditeitsmarge

Melkveebedrijven die weidegang toepassen, hebben een liquiditeitsmarge die 79 cent per 100 kilo melk hoger is dan bedrijven die niet weiden. Dat blijkt uit een vergelijking van accountantsbureau aaff. Bedrijven met weidegang hebben gemiddeld lagere voerkosten per 100 kilo melk en krijgen door toeslagen gemiddeld per 100 kilo melk meer uitbetaald door hun zuivelbedrijf.

Bedrijven+met+weidegang+hebben+hogere+liquiditeitsmarge
© Huisman Media

De liquiditeitsmarge is het geld dat overblijft nadat alle uitgaven zijn gedaan. De resultaten zijn gebaseerd op de gemiddelde resultaten van de jaren 2022, 2023 en 2024 uit de database van voormalig accountantsbedrijf Alfa. Vorig jaar gingen ABAB en Alfa Accountants en Adviseurs samen, en sinds januari heet het nieuwe bedrijf aaff.

De bedrijven die weiden zijn gemiddeld kleiner van omvang dan de bedrijven die niet weiden. Ook hebben bedrijven die weiden een lagere intensiteit per hectare en ligt de melkproductie per koe 591 kilo lager, met iets lagere vet- en eiwitgehaltes.


Lagere voerkosten

Aaff ziet nauwelijks verschil in eigen voerkosten, al kopen bedrijven met weidegang gemiddeld wel minder voer aan. Hierdoor liggen de totale voerkosten op deze bedrijven 1,13 euro per 100 kilo melk lager. De melkprijs van weidebedrijven ligt 1,31 per 100 kilo melk hoger. Dit komt voornamelijk door een hogere toeslag op de melkprijs. In combinatie met lagere kosten zorgt dit voor een saldo dat 2,25 euro per 100 kilo melk hoger ligt.


Daarmee is de berekening nog niet compleet. De niet-toerekenbare kosten liggen op een redelijk vergelijkbaar niveau. Bedrijven met weidegang hebben een hoger bruto-overschot van 2,09 euro per 100 kilo melk. Omdat de kosten voor huur, afschrijving en rente op weidebedrijven 87 cent per 100 kilo lager liggen, is de kasstroom met 3,01 per 100 kilo melk in het voordeel van de bedrijven die weiden.

De privé-uitgaven, inclusief betaalde belasting, liggen op bedrijven die weiden 1,72 euro per 100 kilo melk hoger. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat weidebedrijven meer arbeid per 100 kilo nodig hebben ten opzichte van bedrijven die niet weiden. De voorsprong in de kasstroom neemt hierdoor af. Uiteindelijk resulteert de rekensom in een hogere liquiditeitsmarge van 79 cent per 100 kilo melk voor bedrijven die weiden.


Minder bedrijven met weidegang

Sinds twee jaar neemt het aandeel bedrijven dat weidegang toepast iets af. Vorig jaar paste 80,1 procent van de Nederlandse bedrijven weidegang toe. Waarschijnlijk heeft de daling in 2024 te maken met het natte voorjaar. Boeren geven volgens aaff aan dat de koeien niet tijdig genoeg de wei in konden.

Daarnaast was het blauwtongvirus een reden waarom melkveehouders niet hebben beweid of de koeien eerder in het seizoen op stal te hielden. Voor sommige bedrijven werkt ook de afbouw van derogatie de weidegang tegen. Er zit dan te weinig mest in de put voor de verplichte afvoer van mest.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    15° / 6°
    90 %
  • Zondag
    19° / 13°
    50 %
  • Maandag
    17° / 11°
    70 %
Meer weer