'Door de hoge eierprijzen hebben we geld voor extra investeringen'

'Normaliter zijn de eierprijzen vier maanden in een jaar goed, nu zijn ze al lang hoog. Daardoor kunnen we extra investeringen doen, zoals de erfverharding en de accu voor de stroomopslag vernieuwen', zegt pluimveehouder Frank Rooijakkers uit het Brabantse Asten.

%27Door+de+hoge+eierprijzen+hebben+we+geld+voor+extra+investeringen%27
© Studio Van Assendelft

Meestal stijgen de eierprijzen in aanloop naar Pasen, zijn ze laag in de zomer en lopen ze richting Kerstmis weer op. 'Maar het paaseffect op de eieren is vorig jaar niet meer weggegaan', zegt legpluimveehouder Frank Rooijakkers uit het Brabantse Asten. Het afgelopen jaar is de prijs zelfs 6 cent per scharrelei gestegen, tot nu 17 cent per stuk. De kostprijs van een scharrelei ligt rond de 9 cent.

Eind 2024 blikte de pluimveehouder terug op een goed jaar. 'Het ziet ernaar uit dat 2025 nog beter wordt met deze eierprijzen', verwacht hij. Vorig jaar gebruikte Rooijakkers de extra opbrengst voor verdere verduurzaming. Op drie bedrijven liggen nu zonnepanelen. Verder investeerde hij in een accu van 200 kilowattuur met slimme software en legde hij nieuwe erfverharding aan op de thuislocatie.

Op de locatie aan de Venbergweg in Asten, waar Frank (46), Marion (43), Koen (14) en Bjorn (11) wonen, houden ze 30.000 bruine hennen met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk en 24.000 witte scharrelhennen met één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Ik voorzie een goede toekomst als de Nederlandse overheid geen onrealistische eisen gaat stellen

Frank Rooijakkers, pluimveehouder in Asten

Op een huurlocatie in Heusden houdt het gezin 14.000 bruine scharrelhennen met overdekte uitloop voor de productie van eieren met één ster van het Beter Leven-keurmerk. Dit bedrijf heet HeRo Pluim. Ook het tweede huurbedrijf met 47.000 scharrelhennen in Sint-Oedenrode valt hieronder. Op het ouderlijk bedrijf van Rooijakkers houden de ondernemers nog 30.000 vleeskuikenouderdieren. 'Een bijzondere combinatie die niet vaak voorkomt; leghennen en vleeskuikenouderdieren. Door de overname van beide ouderlijke bedrijven is dat zo gegroeid', legt de Brabantse pluimveehouder uit.


De witte scharrelhennen voldoen aan de normen van één ster van het Beter Leven-keurmerk.
De witte scharrelhennen voldoen aan de normen van één ster van het Beter Leven-keurmerk. © Studio Van Assendelft

De marktprijzen voor broedeieren zijn ook goed. 'De broedeimarkt is een compleet andere markt. Zijn de prijzen van broedeieren goed, dan heeft dat geen enkel verband met de eierprijzen van leghennen. We hebben op ons bedrijf zo twee inkomensstromen en spreiden op die manier de risico's. Beide markten kennen pieken en dalen. Maar op dit moment zijn ze beide goed', licht Rooijakkers toe.


Oorlogen, inflatie en vogelgriep

De oorzaak? De consumptie van kippenvlees en eieren stijgt in alle landen. Maar door oorlogen, inflatie en vogelgriep is het aanbod van eieren gedaald. 'Het aantal gevallen van vogelgriep in Nederland is gelukkig beperkt. We hebben het onder controle met snelle diagnose en actie. Dat heeft het verleden ons geleerd', zegt de pluimveehouder. 'Ik vind vogelgriep compleet ongrijpbaar. Ook nette bedrijven raken besmet.'

De ondernemer verkoopt de eieren van zijn bedrijf op contract voor een bepaalde periode of de duur van een koppel, of op de vrije markt. Leghennen komen met 17 weken vanaf de opfokker op het legbedrijf, waar ze afhankelijk van het ras blijven tot een leeftijd van 85 tot 100 weken. 'Voor dit kalenderjaar heb ik de eieren van onze thuislocatie voor een vaste prijs verkocht. De eieren van de twee huurlocaties leveren we op de vrije markt. Het is fijn om elk jaar een vast inkomen te hebben. Lever je op de vrije markt, dan moet je periodes met verlies kunnen dragen. Nu zijn de prijzen op de vrije markt al lang hoog.'


• Bekijk alle marktprijzen voor eieren op de marktpagina

De eieren van één locatie verkoopt de Brabander via de Unie van Pluimvee Producenten (UPP). De UPP is in 2021 opgericht als vereniging en sinds 2025 een coöperatie waarvan de economische activiteiten zijn ondergebracht in een aparte bv. Het doel van de UPP is om pluimveehouders meer marge en zekerheid te bieden. Door samen te werken en marktclusters te vormen, realiseert de UPP een betere marktpositie en zit ze aan tafel op de plekken waar de prijzen worden gerealiseerd. De eierprijs was doorgaans laag en de marktwerking ontbrak. Legpluimveehouders hadden de prijzen te accepteren.

'Ik vind de UPP een mooie manier om zaken te doen. Ze zijn continu bezig met de eierhandel en kennen de markt. Als je eieren wilt verkopen, dan moet je veel inzicht hebben in de markt. Dat valt niet altijd mee', stelt Rooijakkers. De UPP verhandelt ongeveer een derde van de Nederlandse eieren. Pluimveehouders zijn lid van de coöperatie en de bv bemiddelt in dienst van de pluimveehouders.

'Natuurlijk volgen alle pluimveehouders de eierprijzen. Het is altijd onderwerp van gesprek. Sinds enkele jaren wordt er meer gewisseld tussen afnemers. Vroeger waren pluimveehouders trouwer aan hun eierafnemer; ze kregen dan niet altijd de beste prijs. Wanneer je eens wisselt van afnemer, krijg je een betere prijs', constateert Rooijakkers.


Onderhandelen

De ondernemer vindt het leuk om te onderhandelen. 'Wie die de markt goed kan lezen, kan een betere prijs realiseren. Dat verklaart ook het succes van de UPP. Een jonge pluimveehouder heeft elk jaar inkomsten nodig. Als je voldoende eigen vermogen hebt, kun je klappen opvangen', zegt Rooijakkers.

Volgens de Brabander komen er wel steeds minder pluimveehouders, maar met meer kippen per ondernemer. 'Pluimveehouders zijn vaker eigenaren van meerdere locaties of huren locaties. Dat maakt hun onderhandelingspositie sterker', stelt de ondernemer vast.


Frank Rooijakkers ziet gunstige prijsontwikkelingen voor eieren.
Frank Rooijakkers ziet gunstige prijsontwikkelingen voor eieren. © Studio Van Assendelft

Bijna zestien jaar was Rooijakkers bedrijfsadviseur bij Vitelia Voeders. Vanaf 2014 combineerde hij dat met zijn bedrijven. Sinds 2022 is hij fulltime pluimveehouder. 'Het is waardevol dat ik de ervaring van beide kanten heb, als pluimveehouder en als adviseur', vindt hij.Sinds 2024 is Rooijakkers voorzitter van stichting Blij met een Ei. Deelname aan de stichting kost 200 euro per jaar. 'Ik ben ervan overtuigd dat je die minimale investering terugverdient in de eierprijs', zegt hij.

Daarnaast is de ondernemer lid van de werkgroep Ruimte van ZLTO De Peel. Van 2017 tot 2024 was hij bestuurslid bij die ZLTO-afdeling. Ook is hij penningmeester bij de agrarische natuurvereniging, zit hij in de adviesraad van de middelbare school, is hij gastdocent en examinator bij pluimveeopleidingen en lid van de raad van commissarissen bij Voergroep Zuid. 'Ik ben graag maatschappelijk bezig', aldus Rooijakkers.


Eierautomaat

Sinds een jaar of vijf staat er een eierautomaat aan de Venbergweg in Asten. 'Het is hier geen drukke route, maar de automaat hebben we puur geplaatst voor de directe omgeving. Het is mooi om te zien dat bekenden hier hun eieren komen halen', vindt de ondernemer.

De pluimveehouder overweegt om meer eieren in de omgeving af te zetten. 'We hebben dan een pakstationerkenning nodig. Hier hangt een prijskaartje aan van 1.000 euro per jaar. Daarnaast vraagt het investeringen in een sorteermachine en inpakruimte. Ook kost het tijd', licht hij toe. 'Het is mooi om lokaal eieren te verkopen, maar het kost veel moeite om dit rendabel te maken.' In zijn omgeving zijn veel stoppende legpluimveehouders wat meer kansen biedt voor lokale afzet.


Rechtszaak

De goede tijden zorgen voor een financiële buffer. Zijn vermeerderingsbedrijf in Helenaveen is een van de tien bedrijven waartegen Mobilisation for the Environment (MOB) een rechtszaak heeft lopen om de vergunning in te trekken. Rooijakkers wil op die locatie pluimvee blijven houden. 'Er zijn voldoende innovatieve oplossingen, zoals de Eco Air Care, een warmtewisselaar met luchtwasser, om minder uit te stoten. Met de goede marktprijzen kunnen we reserves opbouwen. De vraag naar eieren neemt alleen maar toe. Ik voorzie een goede toekomst als de Nederlandse overheid geen onrealistische eisen gaat stellen', benadrukt de pluimveehouder.

Het gaat niet alleen om de overheid. De rechtbank Oost-Brabant heeft de provincie opgedragen om samen met een aantal boeren en MOB en Leefmilieu te overleggen om de stikstofdepositie te verminderen. De milieuorganisaties stapten naar de rechter omdat de stikstofdepositie van de veehouderijen op Natura 2000-gebieden zouden leiden tot onherstelbare schade aan de natuur.


Rooijakkers is een van die ondernemers. 'Ik wil wel kijken naar aanpassingen, maar ik kan geen vergunning aanvragen, omdat MOB daar een stokje voor heeft gestoken. Dus ik denk dat het op deze manier niet lukt om de stikstofdepositie omlaag te brengen.'


Frank Rooijakkers, pluimveehouder in Asten
Frank Rooijakkers, pluimveehouder in Asten © Monique van Loon


Bedrijfsgegevens

Frank Rooijakkers (46) heeft een pluimveehouderij met 11.000 leghennen en 30.000 vleeskuikenouderdieren in het Brabantse Asten. Samen met zijn vrouw Marion Rooijakkers houdt hij op drie locaties leghennen en op één locatie vleeskuikenouderdieren. Ze groeiden beiden op een pluimveebedrijf op en namen beide ouderlijke bedrijven over. Daarnaast huren ze nog twee legpluimveebedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    27° / 11°
    20 %
  • Vrijdag
    24° / 13°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 7°
    30 %
Meer weer