Coating bespaart op voereiwit

Gerben Smeenk melkt op de Oolde Hof in het Friese Makkinga 190 koeiien met 3 melkrobots. Het rantsoen had te weinig ruw eiwit en onbestendig eiwit. In zijn zoektocht naar een geschikte eiwitbron kwam Smeenk uit bij NitroShure.

Coating+bespaart+op+voereiwit
Speerstra Feed Ingredients
© Speerstra Feed Ingredients

NitroShure is een gecoat voederureum. Door de coating komt het ureum langzaam in de pens vrij. Daardoor verbetert de stikstof-energieverhouding in de pens. Dit leidt tot een hogere productie van microbieel eiwit en een betere vertering van de organische stoffen in de pens. Hierdoor bespaart Smeenk op de aankoop van andere eiwitbronnen. 'Het is voor ons een goede eiwitvervanging en daarmee besparen we op de voerkosten', geeft de Friese veehouder aan.



Betere eiwitbenutting en voerefficiëntie

NitroShure is een innovatief product dat gedurende 8 uur een constante hoeveelheid ammoniak afgeeft aan de pensbacteriën. De speciale vetcoating leidt tot een langzamere afgifte van ammoniak in vergelijking met onbeschermd ureum.

Door de hogere productie van microbieel eiwit kan NitroShure een deel van het eiwit in het rantsoen vervangen. 100 gram NitroShure vervangt 600 gram soja44 of 700 gram raapzaadschroot.

Het voordeel van NitroShure ligt volgens Smeenk niet alleen in de besparing op voerkosten, maar ook in de algehele gezondheid van de koeien. 'We hoeven door NitroShure minder eiwit aan te kopen, hebben gezondere koeien en lagere voerkosten. Kortom: meer rendement.'



Zet in deze situaties NitroShure in

Wanneer de DVE-voorziening op peil is, maar het ruweiwitgehalte in het rantsoen lager is dan 15 procent, kan NitroShure worden ingezet om het eiwittekort aan te vullen.

Ook wanneer de OEB lager is dan 250, kan NitroShure een waardevolle aanvulling zijn. Een te laag OEB komt vaak voor bij de onderstaande typen kuilen/rantsoenen:

• Droge en of grove graskuilen.
• Kuilen met een hoog suikergehalte. Suiker en eiwit wisselen elkaar uit. Kuilen met een hoog suikergehalte hebben vaak een goede DVE, maar een te laag gehalte aan penseiwit of OEB.
• Snijmaisrijke rantsoenen. Snijmais is een energierijk, maar eiwitarm product.
• Rantsoenen met producten met een negatieve OEB als aardappelvezels of perspulp.
• Graskuilen waarbij broei is opgetreden en het eiwit (te) bestendig is geworden.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Speerstra Feed Ingredients

Speerstra Feed Ingredients

Speerstra Feed Ingredients is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector (rundvee, varkens,...

Lees verder »

Meer van Speerstra Feed Ingredients

Lees ook

Meer artikelen van Speerstra Feed Ingredients »

Artikelen over Speerstra Feed Ingredients