Meerderheid Europees Parlement positief over Mercosur, BBB fel tegen

Een meerderheid in het Europees Parlement staat positief tegenover de handelsovereenkomst van de Europese Unie (EU) met de landen van Mercosur. Zeker nu de Verenigde Staten (VS) handelstarieven opleggen aan de EU, zijn nieuwe handelspartners hard nodig, zeggen de meeste voorstanders.

Meerderheid+Europees+Parlement+positief+over+Mercosur%2C+BBB+fel+tegen
© Europese Unie

Tegenstanders in het Europees Parlement zijn er ook. Zij vrezen dat de Europese boeren het onderspit delven in de concurrentie met landbouwproducten uit Argentinië, Brazilië, Uruguay, Bolivia en Paraguay. Daarnaast wijzen de tegenstanders erop dat vanuit de Mercosur-landen producten naar de EU komen die met gewasbeschermingsmiddelen zijn bespoten die in de EU zijn verboden. Ze zeggen dat veel vlees niet aan de Europese gezondheidsnormen voldoet.

Als de overeenkomst wordt goedgekeurd, dan verdwijnen de bestaande importheffingen. Dat komt de handel en de landbouw in de EU ten goede, zeggen onder anderen Europarlementariërs van de centrumrechtse EVP, de grootste partij in het Europees Parlement.


Strategisch belang voedsel

BBB, die deel uitmaakt van de EVP, is fel tegen het akkoord. 'Voedselvoorziening is voor ons van strategisch belang. We riskeren die in gevaar te brengen door dit ongelijke speelveld voor onze boeren', zegt Jessika van Leeuwen (foto). Ook de PVV, die is aangesloten bij de Patriotten voor Europa, wil geen akkoord. 'Onze boeren worden uitgeknepen', vindt Europarlementariër Ton Diepeveen.

Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren, linkse fractie Europees Parlement) vreest voor verdere ontbossing en voor het verder uit het zicht raken van de klimaatdoelen. De linkse fractie in het Europees Parlement is tegen de overeenkomst.


Onvoorziene omstandigheden opvangen

Eurocommissaris Maros Sefcovic van Handel en Economische Veiligheid verzekert dat de Europese landbouwsector wordt beschermd. Er komt een fonds van 1 miljard euro waarmee 'onvoorziene omstandigheden kunnen worden opgevangen.' Producten uit de landen van Mercosur moeten aan de EU-normen voldoen, zegt hij verder. 'Hormoonvlees en plofkippen zullen niet in de EU terechtkomen.'


De Europese Commissie sloot begin december het handelsakkoord met de landen van Mercosur. Zij moet dit nu omzetten in een concreet voorstel dat aan het Europees Parlement en aan de lidstaten wordt voorgelegd. Het kan nog zeker een jaar duren, voordat het Europees Parlement erover stemt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    15° / 1°
    50 %
  • Zaterdag
    12° / 3°
    10 %
  • Zondag
    12° / 4°
    50 %
Meer weer