Bijzondere klembandrooier: breed in de wortelen, smal op de weg

Het Belgisch-Nederlandse merk Dewulf introduceert een drierijige getrokken klembandrooier waarvan de elevator op een bijzondere en vooral compacte manier opklapt. Daardoor behoudt de rooier veel capaciteit in het veld, maar blijft de machine toch binnen de vereiste 3 meter voor transport over de weg.

Bijzondere+klembandrooier%3A+breed+in+de+wortelen%2C+smal+op+de+weg
© Frits Huiden

Slechts een handvol fabrikanten is actief met klembandrooiers voor peengewassen. Vooral Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse groentetelers gebruiken deze rooiers, al draaien ze ook in Noord-Amerika.

Voor het Belgisch-Nederlandse Dewulf, dat in 2023 door de succesvolle Enduro-aardappelrooiers dit jaar ruim boven de 100 miljoen euro omzet uitkomt, bepalen de klembandrooiers hier maar 10 procent van die omzet.

Toch heeft de fabrikant als een van de marktleiders geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe drierijige klembandrooier; de GKIII. Daarmee zet het bedrijf een stap naar meer capaciteit en tegelijkertijd meer flexibiliteit met transport over de weg.

Kipperchauffeur kan met afstandbediening de elevator sturen

Dewulf had tot nu toe twee-, drie- en vierrijers in het programma in zowel gedragen, getrokken als zelfrijdende versies. De drierijige getrokken klembandrooier was breder dan 3,5 meter, zodat deze alleen met een vergunning over de weg mocht.


De rooier is voorzien van een uitschuifbare as waarbij het linker wiel in verstek exact tussen het spoor van de trekker loopt.
De rooier is voorzien van een uitschuifbare as waarbij het linker wiel in verstek exact tussen het spoor van de trekker loopt. © Frits Huiden

Met de komst van de GKIII is een vergunning niet meer nodig. Deze machine heeft een bijzondere elevator die zodanig inklapt, dat de rooier niet over de 3 meter breedte heen gaat. De rooier is voorzien van een Europese typegoedkeuring en kan vlot over de weg. Zo kan de chauffeur flexibel wisselen tussen percelen.

Bij opklappen draait de 1,2 meter brede elevator eerst in zijn geheel 180 graden verticaal naar voren, waarna hij opklapt boven de machine. Voor meer stabiliteit in het veld is een 50 centimeter uitschuifbare as gemonteerd, die voor transport weer wordt ingetrokken.


De elevator klapt boven de machine op nadat deze 180 graden naar voren is gedraaid, voor een beperkte transportbreedte.
De elevator klapt boven de machine op nadat deze 180 graden naar voren is gedraaid, voor een beperkte transportbreedte. © Frits Huiden

Tijdens het rooien met knikdissel rijdt de rooier in verstek achter de trekker. Daarbij rijdt het linker wiel van de rooier precies tussen het spoor van beide achterwielen van de trekker.


De helft meer capaciteit

De GKIII heeft de helft meer capaciteit dan een 3,3 meter brede tweerijige rooier. Dewulff maakt de GKIII voor de teelt om direct in kisten te kunnen bewaren. Daarom is er geen egelband gemonteerd voor grondige reiniging.

De plukelementen zijn voorzien van 14 meter lange klembanden met het Supergripprofiel en dubbele spanrollen. De klembanden zijn met één hendel direct te ontspannen om ze snel te vervangen.

Onder elke klemband hangen drie poetsrotoren die de geklemde peenvormige gewassen met elk 44 lange pinnen borstelen. Twee poetsrotoren met elk vijftien pinnen is ook te krijgen. De rotoren zijn vanuit de cabine in positie te variëren.


Elke plukband van de drierijer wordt individueel aangestuurd om de rijen te volgen.
Elke plukband van de drierijer wordt individueel aangestuurd om de rijen te volgen. © Frits Huiden

De rooitorpedo's zijn aan beide zijden gelagerd opgehangen en lopen door het vlakke ontwerp weinig kans loof te wikkelen rond de hydromotoren. Elk element heeft sensoren die het loof voelen en daarop het element sturen via een side-shift. De sensoren op het middelste plukelement sturen de cilinder van de knikdissel aan.

Dewulf noemt dit het DAS-systeem, een driedubbel stuursysteem waardoor drie rijen zijn te rooien terwijl het gewas met een vier- of vijfrijige zaaimachine gezaaid kan zijn. Elk plukelement is voorzien van automatische dieptesensoren om de ruggen of bedden te volgen, zodat de chauffeur zijn handen vrij heeft om zich te richten op de elevator tijdens het rijdend lossen.


Bediend vanaf kipper

Handig detail is de afstandsbediening van de elevator waarmee de chauffeur van de kipper de loshoogte kan bedienen. Om goed bij de achterkant van de plukelementen te komen voor onderhoud, zijn er twee platformen geplaatst. Dewulf paste meerdere details aan om onder andere makkelijker onderdelen te wisselen en minder last te hebben van opstropend loof.


De riem van de klembandrooier is voorzien van sensoren die een melding geven bij een storing.
De riem van de klembandrooier is voorzien van sensoren die een melding geven bij een storing. © Frits Huiden

Nieuw is ook de sensor die registreert of de riem goed werkt. Bij een losrakende riem zet de sensor de volledige riem stil en krijgt de chauffeur een signaal.

De messenset wordt aangedreven door één zware hydromotor in plaats van twee hydromotoren. De messen zijn tweezijdig te gebruiken. Ze combineren ook de werking van vlakke en ronde messen, voor zowel capaciteit en werking, zonder schade aan het gewas toe te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 12°
    85 %
  • Dinsdag
    19° / 11°
    80 %
  • Woensdag
    22° / 12°
    0 %
Meer weer