Universiteit van Kentucky onderzoekt vleesvee verplaatsen met drones

De universiteit van Kentucky in de Verenigde Staten wil in een vijfjarig project dronetechnologie voor de vleesveehouderij bevorderen. De universiteit gaat onder meer kijken of de dieren met behulp van drones veilig en effectief kunnen worden verplaatst en een model maken voor de gewichtsschatting op afstand. Dit is handig in natuurgebieden.

Universiteit+van+Kentucky+onderzoekt+vleesvee+verplaatsen+met+drones
© Pixabay

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft voor het project 910.000 dollar (ruim 817.000 euro) beschikbaar gesteld. Het project richt zich op het gebruik van drones om veehouders te helpen bij het hoeden en monitoren van vleesvee. Ook worden met behulp van drones gegevens verzameld over het vleesvee, meldt Dronelife.

Hoogleraar Josh Jackson van de afdeling Biosystems and Agricultural Engineering van de universiteit van Kentucky gebruikte drones om de gezondheid van vleesvee op zijn boerderij te monitoren. Dit initiatief is gericht op het verminderen van de vraag naar arbeid en het verbeteren van de efficiëntie van de bedrijfsvoering voor boeren.

'We hebben eerder gewerkt aan het monitoren van vee met behulp van drones, maar nu onderzoekt ons team hoe deze drones kunnen worden gebruikt voor het hoeden van vee. Het idee is om te kijken of we vee met drones op een effectieve en veilige manier voor de dieren kunnen verplaatsen', legt de hoofdonderzoeker van dit project uit.


Semiautomatisch samenwerken

In het onderzoek wordt geprobeerd om een systeem te ontwikkelen waarbij meerdere drones semiautomatisch kunnen samenwerken. Dit systeem past zich aan het gedrag en de beweging van de dieren aan, waardoor een veilige interactie ontstaat tussen de drones en de kudde.

Verder wordt gekeken naar een verschil tussen rassen als het gaat om de reactie op drones. Ook wil Jackson aandacht voor het begrijpen van deze reacties. 'We hebben bijvoorbeeld in ons eerdere werk gezien dat één drone die 10 meter boven de grond vliegt, de dieren niet veel hindert. Maar als je een tweede drone introduceert of het vliegpatroon verandert, dan wordt hun reactie anders', zegt Jackson.


Gewicht schatten

Ook wordt gewerkt aan een methode om met behulp van dronebeelden het gewicht van de koe in te schatten door op basis van luchtfoto's 3D-modellen te maken. Zo is het gewicht in te schatten zonder de dieren te hoeven hanteren. De hoogleraar hoopt op een nauwkeurigheid binnen de 5 procent. 'Dit zou een revolutie kunnen betekenen voor de manier waarop de gezondheid en groei van de kuddes zijn te monitoren.'

Verder krijgt de economische haalbaarheid aandacht. Daarbij wordt bepaald hoeveel drones nodig zijn om de kuddes te hoeden. 'Het systeem is op dit moment niet financieel haalbaar. Voor de toekomst wordt een dergelijk systeem toegankelijker en betaalbaarder. Dit zou een nieuwe benadering van veehouderijbeheer bieden die tijd bespaart, arbeid vermindert en mogelijk het dierenwelzijn verbetert', verwacht Jackson.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    50 %
Meer weer