Fruittelers kunnen uniformiteit realiseren met precisietechniek

Met precisietechnieken kunnen fruittelers 20 tot 25 procent aan extra inkomsten genereren. 'Dit is een gevolg van minder arbeid en middelen en een meer homogene boomgaard', zegt directeur Han Smits van Munckhof Fruit Tech Innovators.

Fruittelers+kunnen+uniformiteit+realiseren+met+precisietechniek
© Han Smits

Munckhof Fruit Tech Innovators in het Limburgse Horst heeft een concept ontwikkeld om wortelsnoei automatisch op boomniveau uit te voeren. 'Rond de langste dag worden droneopnames gemaakt om de scheutlengtes van elke boom vast te stellen. Die beelden resulteren in nauwkeurige groeikrachtkaarten met daarop zowel op rij- als boomniveau de variatie in scheutlengtes', legt Smits uit.

Volgens Smits is met die kaarten voor iedere boom de juiste aanpak voor wortelsnoei vast te stellen. De groeikrachtkaarten worden vervolgens omgezet tot een digitale taakkaart die in de wortelsnijder wordt geplaatst. 'Die voert volledig automatisch de wortelsnoei uit voor de bomen waarvoor een snoeiopdracht bestaat', licht de directeur toe.


Homogene boomgaard

De wortelsnijder is de nieuwste toevoeging aan het assortiment precisietechnieken die een homogene boomgaard moet realiseren, zegt Smits. 'Met een uniforme boomgaard oogsten fruittelers van iedere boom dezelfde hoeveelheid appels of peren met dezelfde kwaliteit, kleur en maat.'

We gaan naar een generatie telers die minder stuurt op gevoel

Han Smits, directeur Munckhof Fruit Tech Innovators

Naast de wortelsnijder bevat het assortiment boomgaardspuiten die plaatsspecifiek spuiten en oogstmachines met oogstregistratie. 'Uiteindelijk willen we ook een mestkar die plaatsspecifiek stikstof kan aanbrengen toevoegen', zegt de directeur.


Extra waarde genereren

Onderzoek in samenwerking met Delphy op een perceel van 10 hectare laat zien dat alleen het precisiespuiten al tussen de 3.000 en 4.000 euro extra inkomsten per hectare kan genereren. 'Het datagestuurd wortelsnijden zal een iets minder groot effect hebben. Ik verwacht een bedrag tussen de 2.000 en 3.000 per hectare', stelt Smits.


Door plaatsspecifiek te spuiten, kan een meer homogene boomgaard worden gecreëerd.
Door plaatsspecifiek te spuiten, kan een meer homogene boomgaard worden gecreëerd. © Han Smits

Munckhof Fruit Tech Innovators voert samen met Fruitconsult en Delphy ook verschillende metingen in het veld uit. In die praktijkonderzoeken kijken ze naar de hele cyclus: van wortelsnijden tot bloesemdunning en oogstregistratie.


Additionele inkomsten

'We meten gedurende het seizoen wat onze acties opleveren aan extra opbrengst', legt Smits uit. 'De voorlopige conclusie is dat het toepassen van precisietechnieken 20 tot 25 procent aan additionele inkomsten kan genereren.'

Die extra waarde is een gevolg van het feit dat minder handdunning plaats hoeft te vinden, er minderen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en iedere boom dezelfde kleur, kwaliteit en opbrengst levert. 'Neem als voorbeeld de bestrijding van de perenknopkever', begint Smits.


Middelenkosten besparen

Volgens de directeur zouden telers doorgaans een heel perceel spuiten om zeker te zijn dat ze geen plekjes missen. 'Nu kunnen we met een drone precies zien waar de kever actief is geweest en via een taakkaart in de herfst de boomgaardspuit precies op die plekken laten spuiten. Dat scheelt flink in de portemonnee voor wat betreft middelenkosten.'


Via taakkaarten kunnen telers op boomniveau zien welke aanpak nodig is.
Via taakkaarten kunnen telers op boomniveau zien welke aanpak nodig is. © Han Smits

Smits voegt wel toe dat grootste winst van precisietechniek in de eerste jaren van gebruik zit. 'Naarmate de techniek een aantal jaren wordt uitgevoerd, blijft de boomgaard uniformer.' Tegelijkertijd laat onderzoek volgens hem zien dat wanneer wordt gestopt met precisietechnieken, de variatie terugkeert.


Data in de cloud

Alle machines zijn digitaal gekoppeld in de cloud. 'Daar worden alle data verzameld. Denk aan middelen die zijn aangebracht, wortelsnoeigegevens en opbrengsten per boom', legt de directeur uit. Vanuit diezelfde cloud kunnen de machines ook worden aangestuurd.

Voor de registratie van de gegevens en dronevluchten werkt het bedrijf samen met Agromanager en Aurora Imaging. 'De koppeling met het boekhoudsysteem Agromanager heeft als meerwaarde dat ook meteen de administratie wordt gedaan', zegt Smits. 'Denk aan de registratie van middelen die bij een bepaalde boom zijn toegepast.'


Track and trace

Volgens de directeur wordt een volledige track and trace op boomniveau gecreëerd. 'Nu de focus steeds meer op duurzaamheid ligt, biedt dat voordelen. Albert Heijn wil bijvoorbeeld bepaalde middelen niet meer toegepast hebben en koopt daardoor van een heel perceel geen vruchten meer. Omdat een teler met precisietechniek precies weet welke boom een middel wel of niet heeft gehad, kan deze teler specifieke kisten voor Albert Heijn vullen.'

De koppeling tussen de oogstmachine en het boekhoudsysteem maakt dat een teler gedurende de oogst op boomvlakniveau kan meten wat de werkelijke opbrengst is. 'Denk aan de hoeveelheid appels, de kleur en de maat', licht Smits toe.


Kistenniveau

Al die data worden ook weer in de cloud opgeslagen, ook op kistenniveau. 'Zo weet een teler precies wat in een kist zit. Dus als een handelaar specifiek vraagt om kisten met maat 70-80, is het voor de teler een kwestie van in de cloud kijken', legt de directeur uit.

Smits verwacht dat precisietechnieken de komende jaren steeds populairder worden. 'We gaan naar een nieuwe generatie telers. Een generatie die veel meer geïnteresseerd is in exacte data en minder stuurt op gevoel.'


Afhankelijk van data

Ook ziet de directeur dat agrarische bedrijven groter worden. 'Telers hebben straks nauwelijks tijd om zelf door de boomgaard te lopen. Ze worden afhankelijk van data waarop ze kunnen sturen.'

In de toekomst wil Munckhof Fruit Tech Innovators een plukrobot op de markt brengen. Smits: 'Binnenkort testen we een tweede prototype in een appelboomgaard. Maar dit is een project van de lange adem. De plukrobot is nog niet marktrijp.'


Introductie van elektrisch aangedreven oogstmachine

Munckhof Fruit Tech Innovators is in 1884 opgericht door Matthijs van den Munckhof en produceert boomgaardspuiten – enkel- en drierijers – en oogstmachines voor de fruitteelt. Die sector heeft het bedrijf in het Limburgse Horst onderverdeeld in twee segmenten: appels en peren en kersen, noten en olijven. Alle machines worden in eigen productie gemaakt en via dealers afgezet naar zo'n dertig landen wereldwijd. Tijdens de Appeldag op donderdag 29 juni in het Gelderse Randwijk introduceerde Munckhof Fruit Tech Innovators een elektrisch aangedreven oogstmachine. 'Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Elektrische machines kunnen niet meer ontbreken in ons assortiment', zegt directeur Han Smits. De machine is te koop vanaf 80.000 euro. Optioneel is een dieselmotor te koop voor hybride ondersteuning of opladen tijdens pauzes en wanneer de machine in het veld wordt geparkeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer