Nieuwe, slimme camera van Lely ziet koe tochtig en afkalveren

Lely heeft de Zeta-camera met kunstmatige intelligentie geïntroduceerd. De camera houdt het melkvee in de stal non-stop in de gaten.

Nieuwe%2C+slimme+camera+van+Lely+ziet+koe+tochtig+en+afkalveren
© Lely

De camera hangt 5 tot 6 meter boven de koeien in de stal en heeft twee lampen met 72 leds. Nadat de koe met halsband of oorsensor in de melkrobot is herkend, volgt de camera haar via kunstmatige intelligentie en registreert het gedrag. Zo is tochtigheid, activiteit, looproute en locatie te scannen.

Een camera kan momenteel tien koeien volgen. Door een lichtspot op de koe te richten, is het dier snel te vinden. Zodra het te druk wordt in de wachtruimte, kan de camera bijvoorbeeld de mestrobot pauzeren.


Buikspier contractie

Bijzonder is de afkalfmodule waarvoor de camera het ritme van buikspiercontractie scant. De veehouder krijgt een melding als het afkalveren te lang duurt.


De camera hangt 5 tot 6 meter boven de koeien in de stal en heeft twee lampen met 72 leds.
De camera hangt 5 tot 6 meter boven de koeien in de stal en heeft twee lampen met 72 leds. © Lely

Stoppen deze spieraanspanningen, dan is er volgens de computer een kalf geboren en krijgt de veehouder ook een melding. De camera voor het afkalveren kost 3.900 euro en kan meerdere koeien in een afkalfhok van 6 bij 12 meter scannen.

Ook is er een 600 kilo zware Juno-voeraanschuifrobot voor grotere bedrijven met meer dan achthonderd koeien geïntroduceerd. De Juno Max navigeert via een stereocamera, Lidar, stappenwiel en rijdt zonder strip-geleiding twee keer zo snel.


Bijzonder is de afkalfmodule waarvoor de camera het ritme van buikspiercontractie scant. De veehouder krijgt een melding als het afkalveren te lang duurt.
Bijzonder is de afkalfmodule waarvoor de camera het ritme van buikspiercontractie scant. De veehouder krijgt een melding als het afkalveren te lang duurt. © Lely


Nieuwe mestverzamelrobot

Tevens toonde Lely een nieuwe mestverzamelrobot, de Collector C2. Die kan op dezelfde plek stroom laden en mest lossen. Dat bespaart ruimte. Handig is dat de robots niet ingeleerd hoeven te worden via metingen en bouwtekeningen, maar simpelweg door 10 minuten met een 3D-scanner door de stal te lopen om digitaal de route te bepalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    16° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    20 %
Meer weer