NFO ziet kansen voor Hollandse Elstar in Duitsland

Vorst in het voorjaar en slecht weer tijdens de bloei zijn er de oorzaak van dat appeltelers weinig vruchten zullen plukken. De verwachting is dan ook dat de prijzen relatief hoog zijn.

NFO+ziet+kansen+voor+Hollandse+Elstar+in+Duitsland
© Tony Tati

Vooral het noordwesten van de Europese Unie (EU) heeft dit jaar een kleinere appeloogst. De zuidelijke teeltregio's Italië, Frankrijk en Spanje hebben een vrij normale pluk. Alles bij elkaar wordt een productie verwacht van 10,2 miljoen ton appels. Deze hoeveelheid is 1,3 miljoen ton kleiner dan vorig jaar.

Vooral de rassen die in Noordwest-Europa worden geteeld, zullen komend seizoen krap zijn wat betreft aanbod. Dat geldt bijvoorbeeld voor Elstar, Red Jonaprince (-30 procent), Jonagored (-36 procent) en Braeburn (-15 procent). Daar staat een normaal aanbod tegenover van rassen die meer in het zuiden van Europa worden geteeld zoals Golden Delicious en Gala.



Het Duitse marktbureau AMI verwacht op basis van de EU-raming dat Duitsland zo'n 100.000 ton appels meer gaat importeren dan normaal. Die appels zullen hoofdzakelijk in Italië worden gekocht, omdat daar de beschikbaarheid beter is.


De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) denkt dat Nederlandse fruittelers kunnen profiteren van de kleinere oogst in Duitsland. Dat geldt vooral voor de afzet van Elstar. Duitsland is een van de belangrijkste producenten van Elstar.


Productie in Nederland

De totale productie van Elstar in de EU daalt naar schatting met 5 procent naar 278.000 ton. Vooral in Duitsland wordt minder van dit ras geoogst. In dat licht valt de productie van dit ras in Nederland mee. Uit de oogstraming van NFO en GroentenFruit Huis blijkt dat Nederland meer Elstar oogst dan vorig jaar. De oogst van dit ras wordt hier geraamd op 84.000 ton.


De oogstramingscijfers van appels en peren in de EU zijn vorige week donderdag bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Prognosfruit-congres dat dit keer in het Hongaarse Boedapest plaatsvond. De NFO reageert optimistisch op deze cijfers en concludeert dat deze ramingen perspectief bieden voor de afzet van appels en peren in het seizoen 2024-2025.

De pluk van zowel appels als peren valt kleiner uit dan normaal. Bovendien is de markt voor zowel vers fruit als industriefruit relatief schoon. Dit betekent een prima uitgangspositie voor een markt waarin vraag en aanbod goed in balans zullen zijn.

Appeltelers in de EU halen de kleinste oogst binnen sinds 2017, blijkt uit de gepresenteerde cijfers. Ook de perenproductie valt dit jaar klein uit, al komt er 5 procent meer peren van de boom dan vorig jaar. De perenoogst wordt geschat op 1,79 miljoen ton. De afgelopen tien jaar waren alleen de productiecijfers van 2023 en 2021 lager dan de prognose voor dit jaar.


Minder peren

De productie van Conference-peren daalt met 13,5 procent naar 776.000 ton. Deze daling komt vooral door een geringere oogst in de belangrijkste perenlanden België, Spanje en Nederland. Van Conference is een op de drie peren van Nederlandse herkomst.

Doyenné du Comice levert met een oogst van 37.000 ton 31 procent minder op dan vorig jaar. De EU-productie van Abate Fetel stijgt dit jaar daarentegen naar 125.000 ton. Vorig jaar was bij dit ras sprake van een misoogst. Net zoals de totale perenoogst in Italië vorig jaar een mislukking bleek. Dat de perenoogst dit jaar in de EU groter uitvalt dan vorig jaar, is dan ook bijna volledig toe te schrijven aan een betere Italiaanse oogst.

Italië oogst dit jaar 405.000 ton peren. Vorig jaar bleef de productie daar als gevolg van een misoogst steken op 184.000 ton. Spanje oogst 15 procent minder peren en komt op een totaal van 244.000 ton. België telt ruim een kwart minder peren dan vorig jaar met 280.0



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
Meer weer