'Vaccineren is beschaving en beter dan genezen'

Een paar weken geleden hebben mijn koeien hun tweede vaccinatie tegen blauwtong gehad. Ze zijn nu of binnenkort dus maximaal beschermd tegen een uitbraak van blauwtong. Ik ben verschrikkelijk blij dat er een vaccin beschikbaar is.

%27Vaccineren+is+beschaving+en+beter+dan+genezen%27
© Dirk Hol

Blauwtong heeft er hier vorig jaar flink in gehakt. Een aantal koeien is geëuthanaseerd, een aantal koeien heeft te vroeg gekalfd van een dood kalf en een aantal koeien is flink ziek geweest. Slechts een enkele blauwtongkoe is volledig hersteld en weer teruggekomen op het oude productieniveau. Ik heb veel pijnstillers gespoten en antibiotica gegeven tegen bijkomende infecties. Beide hielpen niet veel.

Pas toen het kouder werd, kwamen er geen nieuwe gevallen bij. Ik vreesde dan ook het moment dat het weer warmer zou worden en er weer een nieuwe uitbraak zou komen. Het lijkt erop dat ons dat bespaard blijft.

Ineens was er dit voorjaar een vaccin beschikbaar. Als we daardoor de ziekte weg kunnen houden, dan is dat een groot goed. Een veeziekte geeft alleen maar ellende: ongemak en sterfte bij het vee en spanning en kosten bij de boer. En, erger nog, bij bepaalde ziektes de middeleeuwse bestrijdingsmethode van preventief ruimen. Wat is het dan een geluk dat er zoiets als vaccineren bestaat. Vaccineren is beschaving en beter dan genezen.

Slechts een enkele blauwtongkoe is volledig hersteld

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Met dat in het achterhoofd kan ik er met mijn verstand niet bij dat bij mensen de vaccinatiegraad daalt. Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen niet te laten vaccineren. Vaak zijn dat mensen met een goede opleiding. Domme hoogopgeleiden noem ik hen. Ze zijn bang dat hun kind ziek wordt van het vaccin en dat een besmettelijke ziekte meemaken wel meevalt. Weinig opvattingen zijn zo tegengesteld aan de waarheid.

De eerste effecten van een lagere vaccinatiegraad hebben we al gezien. In Nederland zijn het afgelopen jaar uitbraken geweest van kinkhoest en mazelen die zouden zijn voorkomen als iedereen was gevaccineerd. Dat geeft niet vaccineren ook iets asociaals. Wie niet is gevaccineerd, is een risico voor anderen, bijvoorbeeld baby's die hun vaccinatie nog niet hebben gehad, maar profiteert zelf wel van de entdeken die anderen hebben opgebouwd.

Wat een besmettelijke dierziekte betekent, heb ik zelf gezien. Langs de zijlijn heb ik ook gezien wat de impact is van een uitbraak van mond-en-klauwzeer en varkenspest. Daarvoor was wel een vaccin, maar dit mocht niet worden gebruikt. Dat veel mensen helemaal geen beeld meer hebben bij besmettelijke kinderziektes en daarom niet willen vaccineren is eigenlijk een schaduwkant van het succes van de medische wetenschap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer