'Het Openluchtmuseum mag minder vegetarisch'

Met de schoolklas van mijn jongste dochter mocht ik deze week als begeleidend ouder mee naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Ik kom er niet heel vaak, maar wel altijd graag. Als eigenaar van een boerderij uit 1792 en de zevende generatie op deze plek, krijg ik daar een levendige voorstelling van hoe mijn voorouders moeten hebben geleefd en geboerd.

%27Het+Openluchtmuseum+mag+minder+vegetarisch%27
© Dirk Hol

Het Openluchtmuseum is een levend museum, dat continu verandert en waar de verhalen meer vertellen dan de gebouwen. 'De blik op de toekomst, met eerbied voor het verleden', zo luidt bij mij thuis het motto. Ergens geldt dit ook voor het museum.

Wat mij eerder nooit zo was opgevallen, is dat het restaurant van het Openluchtmuseum volledig vegetarisch is. Saucijzenbroodje, kroket, hamburger; allemaal vega. Het broodje gezond zonder ham. Ook is er in het museum een 'dilemmaspel' te spelen, waarbij je meer leert over de invloed van het eten van vlees op het milieu en waarbij je vlees eten kan zien door in de rol van een varken te kruipen.

Welke afwegingen zijn hieraan aan voorafgegaan? Dat vraag ik mij af. Is dit de invloed van een sponsor die vegetarisch verlangt? Er zijn een aantal partijen die veel bijdragen aan projecten in het museum. Het zou dus kunnen. Het slaat de discussie dood en dat is zo jammer.

Het is een belediging richting de vroegere bewoners

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren (GD)

Het officiële argument zal wel zijn dat het in dezelfde categorie valt als de, overigens prima, expositie over goedkope kleding uit China die ook in het museum te zien is. Maar dat is niet het geval.

Een stellingname tegen het eten van vlees is namelijk een belediging richting de vroegere bewoners van de gebouwen in het Openluchtmuseum, die vee hielden. Laat er een huisslachting zien, inclusief het doden van het varken en met een borrel bij het keuren van het spek. En een trotse boer, omdat hij zo'n mooi zwaar varken aan de ladder heeft hangen.

Als het restaurant bloedworst en balkenbrij serveert voor de liefhebbers en nieuwsgierigen, dan wordt er een eerlijk verhaal verteld. Het zet mensen evengoed aan het denken en past veel beter bij het karakter van het Openluchtmuseum.

Deze week heb ik toevallig ook mijn eigen stier opgehaald bij de slager. Voor het eerst heb ik zelf een rund laten slachten. In het verleden, toen we nog varkens hadden, lieten we wel af een toe een varken slachten. Het voelt goed om dat te doen. Je krijgt het product terug waar je zelf je best voor hebt gedaan. Dat kan prima worden geproduceerd met respect voor dier en milieu.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer