Ruim driekwart pootgoedpercelen voor het eerst gekeurd

NAK heeft ruim driekwart van de pootgoedpercelen voor het eerst gekeurd. Een deel hiervan is ook al voor de tweede of derde keer gekeurd. Volgens de keuringsdienst verloopt de veldkeuring voorspoedig, maar lopen de verschillen in gewasontwikkeling enorm uiteen.

Ruim+driekwart+pootgoedpercelen+voor+het+eerst+gekeurd
© NAK

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen (NAK) heeft tot peildatum 8 juli 3,4 procent van de gekeurde percelen pootgoed in klasse verlaagd. 0,1 procent van de pootaardappelen is afgekeurd. Het percentage verlagingen is tot dusver lager dan in 2022 en hoger dan in 2023. Daarnaast heeft NAK voor 153 pootgoedpercelen toestemming voor loofvernietiging verleend.

De belangrijkste reden voor verlaging is tot nu toe bacterieziek (78 procent). Bij 13 procent van de verlagingen is het mozaïekvirus de oorzaak. Bij 8 procent van de verlagingen gaat het om overige redenen. Voor 0,6 procent van de percelen is bladrol als oorzaak voor de verlaging opgegeven.


Op de noordelijke zandgronden zijn de meeste aardappelen in klasse verlaagd. Het gaat om 5,6 procent. Voor andere teeltgebieden in Nederland staat het percentage op 3. In 2024 is tot nu toe 0,1 procent van de percelen afgekeurd, dat betreft dus ongeveer 30 tot 40 hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer