Bedrijfsbezoeken bewindslieden staan in teken duurzaamheid

Beide bewindslieden van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur hebben maandag bedrijfsbezoeken gebracht aan de agrarische sector. Minister Femke Wiersma bezocht het melkveebedrijf van Peter en Lieke Ruitenburg in het Utrechtse Woerden. Staatssecretaris Jean Rummenie bezocht paprikakwekerij Overgaag in het Zuid-Hollandse Honselersdijk.

Het bezoek van Wiersma aan het melkveebedrijf in Woerden stond in het teken van emissiearme staltechniek. De techniek die het bedrijf gebruikt, heeft de naam 'Spoelen met water'. Het bedrijf van de familie Ruitenburg is een van de acht bedrijven waar dit systeem wordt getest en gemeten voor een emissiefactor.'Spoelen met water' is een manier om ammoniakvorming tegen te gaan. Recent onderzoek heeft laten zien dat het spoelen van een traditionele roostervloer in bestaande stallen de ammoniakuitstoot met wel 40 procent kan verminderen.


Geothermie en paprika's

Rummenie kreeg een rondleiding bij kwekerij Overgaag. Deze kwekerij is onderdeel van Nederlands grootste coöperatie Harvest House. Het bezoek stond in het teken van innovatie en duurzaamheid. De staatssecretaris nam kennis van de moderne technieken die het bedrijf gebruikt. Zo wordt warmte grotendeels geleverd vanuit geothermie en komt CO2 uit Pernis.

De kwekerij gaat zo zuinig mogelijk om met de middelen die nodig zijn bij het telen van paprika's. Zo wordt regenwater opgevangen en opgeslagen en hoeft door een gesloten recyclesysteem geen water meer te worden geloosd. Ook worden veel biologische gewasbeschermingsmiddelen en energiebesparende technieken toegepast. In 2020 heeft kwekerij Overgaag het keurmerk On the way to PlanetProof ontvangen.


Staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) bezoekt kwekerij Overgaag en spreekt onder meer met ondernemer John Overgaag.
Staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) bezoekt kwekerij Overgaag en spreekt onder meer met ondernemer John Overgaag. © Dirk Hol

Rummenie heeft de tuinbouw in de Tweede Kamer het 'ASML van het Westland' genoemd. Hij verklaarde onder de indruk te zijn van de hightech die het bedrijf toegepast. Ook was hij verrast dat het de regio al zo'n twintig jaar met geothermie aan de slag is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer