Focus pootgoedexport meer op Europese bestemmingen

Een beperkte beschikbaarheid en hogere prijzen gaan dit jaar vooral ten koste van het aandeel verre bestemmingen in de pootgoedexport. In Europa blijven de exportvolumes naar verhouding redelijk gehandhaafd.

Focus+pootgoedexport+meer+op+Europese+bestemmingen
© Marcel Berendsen

De Nederlandse pootgoedsector exporteerde van oogst 2023 tot en met 31 mei 718.000 ton pootaardappelen. Dat is bijna 140.000 ton minder dan het jaar daarvoor op hetzelfde peilmoment, blijkt uit de voorlopige exportcijfers van Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Meestal druppelt de pootgoedexport in juni nog een beetje na, maar zijn er geen grote exportvolumes meer te verwachten.

De kleinere export komt vooral voor rekening van de bestemmingen in Azië en Afrika. Dat werd de voorgaande maanden al geconstateerd en is een gevolg van de beperkte beschikbaarheid na een kleinere oogst en de hogere marktprijzen voor pootgoed.

Nu blijkt ook dat de verkoop van Nederlands pootgoed in Europa achterblijft, maar naar verhouding is deze afname minder dan bij de overzeese bestemmingen. Het aandeel afzet in Europa stijgt dit seizoen zelfs van 60 naar 67 procent ten opzichte van de export van oogst 2022.


Aandeel verre export neemt af

Naar Azië is uiteindelijk ruim 40.000 ton minder pootgoed verscheept. Dat is een afname van 33 procent en toe te schrijven aan kleinere exportvolumes naar landen als Irak, Pakistan en Syrië. Naar Afrikaanse bestemmingen daalt de export ook met meer dan 30 procent en in absolute volume is dat meer dan 60.000 ton. Vooral grote afnemers als Algerije, Egypte, Marokko en Soedan hebben substantieel minder pootgoed aangekocht vanuit Nederland.



Voor Europa geldt dat vrijwel alle landen minder pootgoed hebben besteld ten opzichte van vorig jaar. Uitzonderingen hierop zijn Spanje en Italië. Van de overige EU4-landen naast Nederland – dit zijn de landen die belangrijk zijn voor de aardappelverwerkende industrie – blijven de exportvolumes redelijk op niveau.

België kocht tot en met 31 mei 112.000 ton ten opzichte van 119.500 ton van oogst 2022. Ook Frankrijk en Duitsland nemen minder pootgoed af, terwijl juist de verwachting is dat dit jaar het areaal consumptieaardappelen in die twee landen gaat uitbreiden. Over een maand verwacht NAO de definitieve exportcijfers voor pootgoed van oogst 2023.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer