Introductie nieuwe plukrobot voor cherrytomaten

Het Japanse bedrijf Denso en de Nederlandse innovatiespecialist Certhon in het Zuid-Hollandse Poeldijk introduceren Artemy, een volledig geautomatiseerde oogstrobot voor cherrytomaten.

Introductie+nieuwe+plukrobot+voor+cherrytomaten
© Certhon

De plukrobot is uitgerust met geavanceerde vision-technologie voor het scannen van het gewas op rijpe vruchten en voor het oogsten ervan. Zowel overdag als 's nachts werkt de robot volledig automatisch, ook onder ledverlichting. Artemy is volgens de ontwikkelaars klaar voor de commerciële markt en wordt binnenkort aan het publiek getoond tijdens de GreenTech van 11 tot 13 juni in RAI in Amsterdam.

Artemy heeft een automatische padwisselfunctie, waarbij gebruikgemaakt wordt van sensor- en beeldherkenningstechnologie om paden te herkennen, zodat de robot naar het aangrenzende pad kan gaan. Bovendien heeft Artemy verschillende andere functies die hij zelf uitvoert, zoals het vervangen van oogstkratten en de overdracht van de kratten. Daarmee neemt de robot zwaar werk over van de glastuinders en hun medewerkers.


40 tot 50 procent arbeidsbesparing

Het gewicht van de plukrobot is ongeveer 500 kilo, meldt Certhon in een beschrijving. Het percentage dat Artemy van een tomatengewas kan oogsten, varieert van 50 tot 80 procent. Dit is afhankelijk van het soort tomaten en hoe de telers hun gewas onderhouden. De besparing op de oogstwerkzaamheden schat Certhon op 40 tot 50 procent.

Artemy is volgens de ontwikkelaars rendabel in te zetten vanaf een areaal van 1 hectare. In businesscases gaat Certhon uit van de inzet van 1,4 robots per hectare. Daarnaast zijn dan nog 1,2 personen per hectare nodig om alle tomaten te plukken. Volgens de berekeningen is de robot binnen vijf jaar terug te verdienen.


Continu opereren

Volgens CEO Lotte van Rijn van Certhon is het werken met de plukrobot volledig veilig, ook in de buurt van werknemers. Zij vertelt dat Artemy stopt wanneer het obstakels detecteert. Door de robot uit te rusten met vervangbare batterijen is het mogelijk om continu te opereren. Als alle oogstkratten op de robot vol zijn, verplaatst hij automatisch naar de kar met lege kratten en vervangt de kratten, waarna de robot doorgaat met oogsten.

Hidehiro Yokoo, directielid bij Denso in het Japanse Kariya, verklaart dat de expertise van het bedrijf waaronder beeldherkenning, veilig rijden en robotica zijn geïntegreerd in alle functies van Artemy. Zowel Denso als Certhon stellen dat de ontwikkeling van deze plukrobot bijdraagt aan de realisatie van duurzame landbouw wereldwijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer