'KringloopWijzer is geschikt om meer mee te verdienen'

De KringloopWijzer is bij uitstek een geschikt instrument om melkveehouders te belonen voor verduurzaming. Dat zegt Frank Verhoeven van adviesbureau Boerenverstand. Hij is maandag 1 juli een van de sprekers tijdens het webinar 'Sturen op een duurzaam verdienmodel in de melkveehouderij' van Rabobank en Nieuwe Oogst.

%27KringloopWijzer+is+geschikt+om+meer+mee+te+verdienen%27
© Door Juud

Wat is een duurzaam verdienmodel?

'Bij Boerenverstand hanteren we onze verdiendriehoek. Een boerenbedrijf kan namelijk op drie manieren meer geld verdienen: aan de basis staan lage kosten door schoon en zuinig te werken. Daar helpt de KringloopWijzer bij. De tweede manier is via de markt, de consument, door bijvoorbeeld via concepten meer waarde te creëren voor het product. De derde mogelijkheid is via de burger. Een boer kan extra inkomsten verkrijgen voor ecodiensten, maar ook worden beloond via bijvoorbeeld ontheffingen.'

Het model KringloopWijzer zit ergens tussen RVO-data en realtime metingen in de stal in

Frank Verhoeven, Boerenverstand

Is het goed een richting te kiezen?

'Het mooist is het natuurlijk als deze richtingen elkaar versterken. Door minder stikstof uit te stoten, bespaar je op krachtvoer en meststoffen, word je beloond door de overheid omdat je bijdraagt aan doelen en door de markt omdat je een duurzamer product levert. Dan snijdt het mes aan 'drie kanten'.'


Op dit moment worden toch vooral de klimaatdoelen beloond via de zuivel?

'De zuivel wil hier inderdaad een versnelling realiseren. Dat wil niet zeggen dat je als melkveehouder ook niet op andere doelen goed kunt scoren, bijvoorbeeld biodiversiteit. Sommige bedrijven zijn 'klimaatkampioen'; die scoren goed op methaan en CO2. Anderen realiseren nu al veel natuur en landschap op hun bedrijf of voeren weinig krachtvoer aan. Elke boer heeft nog wel iets te winnen.'


Dus zoveel mogelijk meten en weten?

'Dat is de reden dat we op dit moment een integrale set aan kritische prestatie-indicatoren (KPI's) ontwikkelen. Hoe eenduidiger de duurzaamheidsprestaties zijn vast te stellen, hoe beter de boer kan aantonen dat hij beter scoort dan gemiddeld.

'Op basis van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je al prestaties aantonen. Maar als je geborgde opbrengstmetingen hebt of sensormetingen in je stal, kan op een veel hoger detailniveau de KPI-score worden bepaald. Het model KringloopWijzer zit ergens tussen RVO-data en realtime metingen in de stal in.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer