Rusland exporteert meer varkensvlees naar China

Rusland zou dit jaar 318.000 ton varkensvlees kunnen exporteren naar China. Dat is de overtuiging van Andrei Dalnov, de hoofdanalist van de Russische Landbouwbank RSHB. Hij baseert zijn voorspelling op de verdere openstelling van de Chinese markt voor Russische goederen.

Rusland+exporteert+meer+varkensvlees+naar+China
© Twan Wiermans

Voor het eerst in vijftien jaar opende China in oktober weer de markt voor varkensvlees uit Rusland. Rusland mag alleen varkensvlees exporteren uit gebieden die bewezen vrij zijn van Afrikaanse varkenspest. Door het beginsel van regionalisering toe te passen, komt er een einde aan het importverbod dat China in 2008 had ingesteld. Omdat eerst nog aan enkele formaliteiten moest worden voldaan, kwam de export pas in 2024 op gang.

De eerste Russische exporten van varkensvlees vallen samen met de handelsspanningen tussen China en de Europese Unie (EU). Eerder deze maand riep de Chinese varkensvleesindustrie de autoriteiten op om een antidumpingsonderzoek te beginnen naar de import van bepaalde varkensvleesproducten uit de EU.


Bijna 60 procent

Volgens Dalnov is de Russische varkensvleesproductie in tien jaar met bijna 60 procent gestegen tot 4,628 miljoen ton. Rusland is voor varkensvlees gegroeid van importerend naar exporterend. Voor 2024 verwacht de analist een varkensvleesproductie van 4,986 miljoen ton.

Ook de consumptie van varkensvlees is gestegen. In 2023 lag die net boven de 30 kilo per hoofd van de bevolking.Voor 2024 verwacht Dalnov dat deze uitkomt op 32 kilo per hoofd van de bevolking en de consumptie van pluimveevlees inhaalt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer