Hoog prijsniveau aardappelmarkt weerhoudt verwerkers niet

Ondanks de steeds hogere aardappelprijzen heeft de Nederlandse aardappelindustrie in mei 336.000 ton aardappelen gebruikt als grondstof. Dat is zelfs een fractie meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Hoog+prijsniveau+aardappelmarkt+weerhoudt+verwerkers+niet
© Dirk Hol

De 336.000 ton aardappelen is verwerkt tot bij elkaar bijna 180.000 ton eindproduct, blijkt uit de meest recente verwerkingscijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie. Het aandeel aanvoer van aardappelen vanuit het buitenland was afgelopen maand 35,8 procent.

Vorig jaar in mei gebruikten de Nederlandse verwerkers bijna 333.000 ton aardappelen. Het is voor het eerst sinds november 2023 dat het verwerkte maandvolume hoger is dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Het huidige verwerkingsniveau van de afgelopen twaalf maanden staat op 3,89 miljoen ton. Daarvan is 2,11 miljoen ton eindproduct gemaakt.

Het verwerkingsvolume voor mei 2024 laat zien dat de aardappelindustrie zich vooralsnog niet laat weerhouden door de oplopende dagprijzen voor fritesaardappelen. In mei stegen de noteringen van PotatoNL voor grondstof bestemd voor grootschalige verwerking (categorie I) van gemiddeld 38 euro tot gemiddeld 53,50 euro per 100 kilo.


Rassen voor verse frites nog duurder

De marktprijzen voor fritesgeschikte aardappelen lopen nu op tot gemiddeld 60 euro per 100 kilo. Deze week stegen de noteringen bij PotatoNL met 4 tot 5 euro per 100 kilo. Voor de rassen Agria, Markies en Victoria, die worden gebruikt voor de productie van verse frites, worden zelfs indicatieprijzen afgegeven van maximaal 70 euro per 100 kilo.

Marktanalysebureau De Vries & Westermann schrijft dat de hoge prijzen vooral een gevolg zijn van een soort paniekgevoel op de aardappelmarkt. Er zijn nu veel onzekerheden over de komende oogst van fritesaardappelen in de EU4-landen. In Nederland en België moeten nog steeds aardappelen worden gepoot. Verder zijn er veel zorgen over de gevolgen van de hoge druk van phytophthora op de opbrengsten.

Het aardappelareaal in Duitsland en Frankrijk lijkt uit te breiden. Maar of dat genoeg is om de waarschijnlijk lagere opbrengsten te compenseren, is nog afwachten. Ondertussen is bij de verwerkende industrie alleen maar sprake van een groeiende grondstofbehoefte, maar zal het voor fritesfabrikanten een uitdaging zijn om de verwerkingslijnen goed bezet te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer