Bewaarders wachten af bij stijgende aardappelprijzen

Er is momenteel weinig vrij aanbod van aardappelen. Verwerkers hebben daardoor moeite om in hun grondstofbehoefte te voorzien. Aardappeltelers met eigen bewaring lijken vaak af te wachten hoe de markt zich verder ontwikkelt.

Bewaarders+wachten+af+bij+stijgende+aardappelprijzen
© Nieuwe Oogst

PotatoNL noteerde maandag 35 tot 40 euro per 100 kilo voor fritesaardappelen in categorie I, ofwel bestemd voor grootschalige verwerking. Deze notering is 2,50 euro hoger dan vorige week en komt overeen met de prijsindicaties uit omliggende landen. Al vanaf de jaarwisseling stijgen de noteringen gestaag. Toen was de fritesnotering bij PotatoNL gemiddeld nog zo'n 15 euro lager.

Marktanalysebureau De Vries & Westermann constateert dat ook de huidige aardappelprijzen voor de verwerkers nog niet het gewenste effect hebben. Het aanbod bij de bewaarders zit vrij vast. Bovendien is de vrije voorraad in Nederland duidelijk kleiner dan vorig jaar. De situatie in België is vergelijkbaar. In een analyse van de aardappelmarkt schrijft De Vries & Westermann dat het een aloud gegeven is dat aanbieders in een stijgende markt terughoudend zijn om te verkopen.

Bijkomend aspect zijn de huidige omstandigheden op de landbouwpercelen in West-Europa. In de meeste teeltgebieden is het nog steeds nat en lijkt vroeg poten, voor zover er voldoende pootgoed beschikbaar is, er niet in te zitten. Het betekent dat het seizoen voor het afleveren van aardappelen van oogst 2023 nog lang niet voorbij is en juist opgerekt moet worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer