GEA introduceert mestverrijker voor veehouders

De mest die de koeien in de stal laten lopen, gaat door de Manure Enricher van machinefabrikant GEA. Deze opstelling haalt stikstof uit de lucht en verrijkt daarmee de mest.

Het eindproduct heet Nitrogen Enriched Organic (NEO), oftewel stikstof verrijkte mest. 'NEO heeft dezelfde eigenschappen als gewone drijfmest, maar bevat meer stikstof. Dankzij de techniek hebben we vijf effecten. Door de aanzuring wordt de ammoniakuitstoot stopgezet. De methaanuitstoot wordt stopgezet. We voeren stikstof in de vorm van nitraat toe, de geur gaat ervan af en we hebben een hygiëniserende werking', legt Harm Ypma van GEA uit.

Melkveehouder André Schilder uit het Noord-Hollandse Spierdijk is een van de eerste gebruikers van NEO. Deze week konden geïnteresseerden bij hem op het bedrijf een kijkje komen nemen. De capaciteit van de mestverrijker is ongeveer 10 kuub per dag, maar omdat de opstelling veel stroom verbruikt, is de capaciteit bij Schilder 6 kuub per dag. In deze situatie bij Schilder wordt het digestaat dat uit de vergister komt verrijkt.

'Als je hem volledig laat draaien, wordt het maken te duur', zegt de melkveehouder. 'Wij hebben er een optie tussen gezet waarbij de machine daar zelf de tijden in kiest. Als de stroom op het net bijna gratis is, draaien we volledig. Is de stroom duurder, dan schalen we hem af.'


Renure

Er loopt een aanvraag om dit product als renure te kunnen gebruiken. Het mag wel worden gebruikt binnen de kunstmestplaatsingsruimte. 'We hebben goedkeuring van het ministerie om deze meststof te gebruiken in de mestboekhouding', meldt Ypma.

Als het product ook als renure kan dienen, dan hoeft Schilder geen mest af te voeren. 'Aankomend jaar moeten we ongeveer 1.700 kuub mest afvoeren. Als NEO wordt goedgekeurd, dan mag ik zelf wat mest aanvoeren.' De opstelling kost ongeveer 250000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer