Inspectie: voedselvoorziening in gevaar door watervervuiling

De voedselvoorziening, het drinkwater, de volksgezondheid en natuur komen in gevaar doordat er te veel schadelijke stoffen zitten in grondwater, rivieren, beken, meren en kanalen. Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het rapport 'Betere bescherming waterkwaliteit is noodzakelijk'.

Inspectie%3A+voedselvoorziening+in+gevaar+door+watervervuiling
© Ruben Meijerink

Het gaat onder meer om schadelijke stoffen uit mest en gewasbeschermingsmiddelen, maar ook resten van medicijnen, PFAS en minieme stukjes kunststof.

De inspectie wil dat de overheid meer doet om de kwaliteit van het water te beschermen. Vergunningen moeten worden aangescherpt en daar moet beter op worden gecontroleerd, vindt de organisatie. Want momenteel ondervindt de samenleving schade van de vervuiling.


Minder probleemstoffen lozen

Sommige stoffen, zoals PFAS, zijn moeilijk uit het water te halen. Daardoor zijn waterschappen en drinkwaterbedrijven steeds meer geld kwijt aan het zuiveren van het water en burgers draaien daarvoor op. Het is beter om minder 'probleemstoffen' te lozen, aldus de inspectie.

Ministeries werken langs elkaar heen, constateert de ILT ook. Zo hebben de ministeries van Landbouw en Infrastructuur hun regels over bestrijdingsmiddelen en mest 'niet goed op elkaar afgestemd'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer