'Boerenzoon in Brussel'

Met de Europese verkiezingen van 6 juni achter de rug, komt er een einde aan mijn tijd als Europarlementariër. Tien jaar geleden ging ik voor het eerst op pad met mijn Fordson Dexta als stemmentrekker en de slogan 'Boer zoekt stem'.

%27Boerenzoon+in+Brussel%27
© Dirk Hol

Ik vond (en vind) dat Brussel wel wat boerenverstand kan gebruiken. Destijds was geen enkele Nederlandse Europarlementariër volwaardig lid van de landbouwcommissie. Daar moest verandering in komen.

Ik heb het een enorme eer gevonden om dan ook een zetel te krijgen in die landbouwcommissie. In mijn eerste mandaat (2014-2019) heb ik ook veel mooi werk kunnen doen. De wetten waar ik aan heb meeonderhandeld zijn te veel om op te noemen, maar om een greep te doen: het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de meststoffenverordening en een belangrijke resolutie over het voorkomen van patenten op planteneigenschappen.

Sindsdien is er veel veranderd. De afgelopen vijf jaar stonden in het teken van de Green Deal. Alle wetsvoorstellen die op mijn bureau belandden, vielen onder die paraplu. Mijn inzet is altijd geweest dat als er doelen gesteld worden voor de landbouw, er ook een duidelijk plan moet liggen over hoe we die gaan halen. Zoet én zuur dus. De voorstellen van de Europese Commissie bevatten eigenlijk alleen maar extra lasten voor de landbouw. Wat mij betreft is het dan ook niet raar dat de meeste van die voorstellen het niet gehaald hebben.

Het blijft hard nodig dat door Nederlandse Europarlementariërs wordt getrokken aan de doorgang van innovaties

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga (FR) en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Ik heb er hard aan moeten trekken om juist meer innovaties doorgang te geven. Zo lukte het voor de verkiezingen nog net om een voorstel voor de toelating van kunstmestvervangers op tafel te krijgen. Een andere belangrijke overwinning was de meerderheid die ik kreeg voor het toelaten van nieuwe veredelingstechnieken. Beide innovaties zijn belangrijk voor de landbouw, maar zijn ook cruciaal in verduurzaming.

Het zal in de toekomst hard nodig blijven dat er, door nieuwe Nederlandse Europarlementariërs, getrokken wordt aan de doorgang van innovaties. Met alleen het bekritiseren van groene doelen kom je er niet. Voor toekomstperspectief voor de landbouw heb je in Brussel pragmatische politici nodig die denken in oplossingen, in plaats van problemen.

Ik heb zelf gestemd op mijn oud-medewerker Bart Millenaar, de nummer 7 op de VVD-lijst. Een boerenzoon uit Brabant, met jarenlange ervaring in Brussel. Op het moment van schrijven is niet duidelijk of hij is gekozen. Ik hoop het van harte. Hij zou een waardig opvolger van mij zijn, die mijn werk voor de komende jaren in het parlement als geen ander voort kan zetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer