Antibioticagebruik in dierhouderij 76,4 procent lager dan in 2009

Het gebruik van antibiotica bij melkgeiten, pluimvee, rundvee en varkens is over het afgelopen jaar gelijk te trekken met het gebruikspatroon van een jaar eerder. Dat meldt de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Ten opzichte van het referentiejaar 2009 is de daling 76,4 procent.

Antibioticagebruik+in+dierhouderij+76%2C4+procent+lager+dan+in+2009
© Twan Wiermans

Vooral bij kalkoenen is het gebruik van antibiotica sterk gedaald (-34,2 procent). Het gebruik in de kalver- en konijnensector is daarentegen iets gestegen. Bij kalveren gaat het om een stijging van 7,6 procent en bij konijnen om een plus van 8,5 procent.

Door het verlagen van het antibioticagebruik op bedrijven die structureel een hoog gebruik hebben, wordt verwacht de toepassing te kunnen reduceren in de gemonitorde diersectoren. In de kalverhouderij komt structureel hoog gebruik regelmatig voor. SDa verwacht dat maatregelen nodig zijn om het antibioticagebruik te verminderen. De inrichting van de sector en het functioneren van de keten met melkveebedrijven zijn daarin van belang.

Het antibioticagebruik in de kalkoenensector is met 79,3 procent gedaald sinds het eerste jaar van monitoring. Op bedrijfsniveau is het gemiddelde en mediane gebruik sterk gedaald. Ook de verschillen tussen bedrijven zijn afgenomen.


Gebruik van colistine

Het gebruik van colistine is ook meegenomen in het SDa-rapport. In de leghennensector is op een aantal bedrijven een hoog gebruik van colistine geconstateerd. Het totale gebruik steeg in deze sector met 21 procent.

In de varkenssector is het gebruik van colistine afgenomen (-16,6 procent). Bij vleeskuikens, kalkoenen, melkvee, vleeskalveren, overig rundvee, geiten en vleeskonijnen wordt vrijwel geen colistine gebruikt.

Gemiddeld genomen is het gebruik van colistine voor het derde jaar op rij gedaald.


Focus

Ondanks de positieve resultaten blijft de focus de komende jaren liggen op de reductie van het antibioticagebruik bij de structureel hoog gebruikende bedrijven en dierenartsen. Daarmee hoopt SDa de kans op het ontstaan en verspreiden van resistente bacteriën te verminderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer