Langetermijnaanpak tegen resistentie antibiotica

Een nieuwe langetermijnaanpak moet de risico's van antimicrobiële resistentie te beperken. Het Actieplan Antimicrobiële Resistentie 2024 - 2030 bevat een breed scala aan acties. Niet alleen binnen de landsgrenzen, maar ook internationaal.

Langetermijnaanpak+tegen+resistentie+antibiotica
© Twan Wiermans

Antimicrobiële resistentie maakt infecties moeilijker te behandelen omdat micro-organismen ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Het Nationale Actieplan Antimicrobiële Resistentie 2024-2030 bouwt voort op bestaand beleid. Het plan legt daarbij extra nadruk op drie nieuwe thema's: versterken van de samenwerking tussen landen, verbreden van de focus van antibiotica naar antimicrobiële middelen en meer aandacht voor plantgezondheid en milieu.

Het langetermijnplan is gericht op tegengaan van negatieve effecten van resistente micro-organismen voor mensen, dieren en planten. Nederland heeft in deze aanpak wereldwijd een belangrijke positie. Zo heeft de Nederlandse veehouderij in de periode van 2009 tot 2021 het gebruik van antibiotica met ongeveer 77 procent verminderd.

One Health

Voor de komende 6 jaar staan in totaal 104 acties gepland. Zo werkt Nederland de komende 4 jaar nauw samen met andere Europese landen in een groot One Health-project dat lidstaten ondersteunt bij het uitvoeren van hun beleid tegen microbiële resistentie. Het Actieplan Antimicrobiële Resistentie 2024-2030 is te vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer